A mintavétel után újrafaragható lesz

Vízlepergető borítást kap a Szentháromság szobor

2012.11.03 22:38    |    j-s  

A Kalocsai Főszékesegyház újjáépítése nyomán megindult a Szentháromság szobor állagmegőrzése is. A Salm Lipót készítette műemlék ugyan bírja még az időjárás viszontagságait, viszont a nagytemplom felújítását irányító főmérnök szerint ideje volt már, hogy a 18. század vége óta a Szentháromság téren álló alkotás ne csak restauráláson essen át, hanem igazi védelmet kapjon. A megoldást egy hidrofobizálásnak nevezett eljárásban látja.

szentharomsag_szobor_266Az 1786-ban készült szobor az akkori Szentháromság utca (mostani Szent István út) névadója volt, és az évszázadok során már számtalanszor dolgoztak rajta restaurátorok. Munkájuknak köszönhetően a szobor még mindig a helyén áll, és egyben, ám Vörös Márta építészmérnök csapatának köszönhetően biztos, hogy az utókornak is megőrzik a pusztuló művet. A jelenlegi állapot megőrzésén túl pontos mintavétel is történik, annak érdekében, hogy bármikor reprodukálható legyen.

– A szentháromság szobor mintavétele és rommentesítése történik. Ez röviden annyit jelent, hogy megőrizzük a mostani állapotát, illetve a formát, amit most még le tudunk venni mintaként, így ami lepusztul, az újrafaragható lesz – magyarázta a Kalocsai Főszékesegyház felújítását vezető főmérnök. – A kőrestaurátorok átvizsgálták, és az állványzat építését követően látták, hogy nagy változtatások történtek az elmúlt időkben. Sok-sok apró javítás történt; a forma egésze már nem is eredeti – mondta.

A szobor mostani állapotáról egy formadokumentációt készítenek a kőrestaurátorok, amihez néhány mállott részt le kellett választani, mert már a mintavételt sem bírták volna ki. Ezeket különálló darabokként öntötték le, egy speciális anyaggal, amely tökéletes pontossággal felveszi a szobor, illetve szobordarabok formáját, egy teljes újrafaragáshoz, vagy egy-egy rozetta, dombormű elkészítéséhez. A mintavételt egy újabb különleges eljárás követi majd.

– Miután minden olyan formát, ornamentális és figurális felületet rögzítettünk, ami már nagy pusztulásnak van kitéve, kap egy hidrofobizálást annak érdekében, hogy ne pusztuljon tovább. Ezzel viszonylag konzerválni lehet, mivel vízlepergető hatást biztosít – zárta beszámolóját Vörös Márta.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás