Astriceum 2018

Vörös Márta II.: textilcsodák, Prokop másik arca, liturgikus kincsek, klisék

2018.05.03 09:42    |    V.I.  

Négy „nagy dobásra” készül ebben az évben Kalocsa legfiatalabb múzeuma, az Astriceum Érseki Múzeum. Az egyik bemutatandó tárlat megnyitóját a hetekben meg is tartották, így Szekeres Erzsébet textilművész impozáns környezetbe rendezett munkái már megtekinthetőek, csakúgy, mint az „Ars Sacra, Ars Liturgica” kincsei. Készül azonban két másik anyag, amelyekről Vörös Márta múzeumvezető nyilatkozott lapunknak. Vele készült friss interjúnk nyomán folytatjuk múlt heti írásunkat.

Gazdagodó liturgiaeszköz-történeti tárlat

Vörös Márta büszkén jelentette, hogy tavalyi megnyitása óta gazdagodott az „Ars Sacra Ars Liturgica” állandó kiállítás, amely két múzeumi szinten nézhető meg, sőt, egyes elemei a földszinten is fogadják a vendégeket.

Emellett emlékeztetett, hogy a múzeumkert is mindig nyitott a nézelődők számára, csakúgy, mint a múzeumpedagógiai foglalkozások, amelyek a turizmus idényében is folyamatosak lesznek. Januárban volt ezeknek a nagyszabásúbb bevezetése, tette hozzá, megjegyezve, hogy a látogatottsági adatokon jól lekövethető az érsekségi értékek iránti fokozódó érdeklődés. Ezt azzal kívánják fokozni, hogy az idei évben további kiállításokat nyitnak meg az Astriceum épületében.

astriceum2_szekeres_450
 


Újragondolt textilremekek

A közelmúltban nyílt meg és folyamatosan látogatható Szekeres Erzsébet textilmunkáiból a „Gyümölcsoltó Boldogasszony” tárlat. Ez a történeti épület padlásterében lett berendezve. Az anyag laza szálakkal ugyan, de kapcsolódik az „Ars Sacra, Ars Liturgica” kiállításhoz, hiszen az egy barokk gyűjtemény, ez pedig szintúgy liturgikus és bibliai témákat dolgoz fel, „profán”, nem „szakmabéli” szemlélettel – mondja a múzeumvezető.

 

astriceum3_szekeres_450

– Azért az idézőjel, mert nem konkrétan a liturgiában jelenlévők által viselt, vagy ahhoz kötődő tárgyakról van itt szó, hanem egy református lelkületű művésznő katolikus témájú elmélkedéseiről. Mária-tisztelet és a szentek tisztelete hatja át a munkákat. Az egyik fő, négy textilből álló sorozat, amely a „Gyümölcsoltó Boldogasszony” nevet kapta, egy gyöngyös, varrott textilsorozat, amit fehér pamutszálakkal vászonanyagra, nagyon kevés színnel varr a művésznő. A „Magyarok Nagyasszonya” képén ugyanakkor visszaköszön a piros-fehér-zöld egy növényi motívumban. Amit alkalmaz, az a népi világból, népmeséből, vagy a mesevilágból érkezik – így Vörös Márta. – Csodálatos ábrázolásaiban megjelennek az angyalok is, szinte minden képén. De van külön szőttese, amely az „Őrangyalok”, vagy a „Mennyei seregek” címet kapa angyalok soraival. Az is eltérő a református és katolikus felekezeti gondolkodás között az angyalok létével kapcsolatban. Ő ezt a kérdést is feszegeti. De találunk Árpád-házi magyar szenteket is textilen ábrázolva, amely sorozat Árpád atyánkkal, az egyetlen nem szenttel indul. Csodálatos munkák ezek, amelyekben szinte ikon szerűen ábrázolja a megjelenített alakokat – ajánlja a figyelmébe a gyűjteményt a múzeumvezető.


A papfestő másik arca

Egy másik, újonnan nyíló kiállítás is részben kapcsolódik majd az állandó gyűjteménybe foglaltakhoz. Ugyancsak a padlástérben Prokop Péter (1919–2003) papfestő kiállítása lesz látható, ami várhatóan június második felében fog megnyílni.

– Ez egy tematikájában hasonló, állandó kiállítás lesz, a korábbi gyűjteményünk újraértelmezése, „Akit szeretett Jézus”, címmel, ami egyben az egyik, talán legszebb művének a címe is.

Ez egy nagyon erős mondanivalót közvetítő, expresszionista, harsány színekben tomboló tárlat, és a tér szűkössége ellenére 140 darab képet már elvittünk keretezőhöz, amelyek ebben a térben gyönyörűen festenek majd. Fontos megjegyezni, hogy ezen képek nem azok a Prokop-festmények, amelyek tört-kezű és testű ábrázolásokkal gondolkodtatnak és képviselnek komoly értéket, bár ilyen témájú festményből is lesz egy-kettő kiállítva, mint például „Az öldöklő angyal”. A fő hangsúly olyan művekre irányul, amelyet nem is ismernek az emberek. Nem csak olajjal, hanem vízfestékkel és temperával készített képeket is megnézhetnek, köztük például gyönyörű portrékkal és csendéletekkel – hangzik az előzetes Vörös Mártától.

astriceum4_arssacra_450
 


Amikor a klisék kincsek!

A negyedik, s egyben az idénre tervezett, várhatóan utolsó kiállítás az Astriceum Érseki Múzeumban egy Guttenberg-kiállítás lesz.

– Ennek a különlegessége az, hogy egy olyan kliségyűjtemény rendeződött kétfelé, amely a XIX. század végén a jezsuita nyomdából kikerült kiadványok nyomán állt össze. Az egyik a „Jézus Szentséges Szívének Hírnöke” folyóirat-sorozat, ami havonta jelent meg, a másik pedig a „Szűz Mária Virágoskertje”. Ezeknek a folyóiratoknak a kiadványai megtalálhatóak a könyvtárban, és a bennük lévő jeleneteket, képeket sikerült beazonosítani a klisékkel. Számosnak megvan a nyomata, s ennek a segítségével tudunk például egy olyan fantasztikus anyaghoz jutni, amely nagyon sok templomnak a főoltárát ábrázolja az egyházmegyére és távolabbra vonatkozóan. Ezen képek sokszorosítására használt nyomólemezek java Bécsben készült. Hogy a kiállítással mikor tudunk előrukkolni, azt még nem tudom konkrétan megmondani, de izgalmas lesz, azt megígérhetem – zárta éves programajánlóját Vörös Márta. Amint további részletek válnak nyilvánossá az egyes eseményekről, arról lapunkban bizonyosan olvashat majd!Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás