Jótékonysági koncertek is segítik majd a gyűjtést a szoborra

Megalakult a Wass Albert Baráti Kör

2011.06.01 22:31    |    Zs.E.  

Kalocsán megalakult a Wass Albert Baráti Kör, melynek célja, hogy az író munkásságát minél szélesebb körben megismertesse, népszerűsítse, valamint, hogy szobrot állítsanak neki Kalocsán – erről tájékoztatta szerkesztőségünket Veszergám Miklós, a baráti kör ötletgazdája, szóvivője.

vesztergam_miklos_262– Nagyon nagyra tartom Wass Albert írói munkásságát, és magaménak érzem a gondolatait. Mondhatni: én egy Wass Albert-függő ember vagyok. Meg tudja változtatni az embert, ha az ő műveit olvassa, nem ugyanaz az ember csukja be a könyvet, aki kinyitotta. Nagy erőt sugároz és egy egészen más világszemléletet közvetít, mint amit a bennünket körülvevő világ most el akar hitetni velünk, és szeretném, ha minél szélesebb körben ismernék őt. Wass Albert csodálatos verseket és mesekönyveket is írt, így foglalkozom a gondolattal, hogy a következő tanév elején körbejárom az iskolákat, és vers- és mesemondó versenyt szervezek a legfiatalabbaktól a középiskolásokig, de akár a felnőtt korosztálynak is. Szeretnénk minél több emberhez közelebb vinni ezt a nagyszerű írót-költőt, ezért hoztuk létre a baráti társaságot, valamint szeretnénk még az idén, de legkésőbb januárra egy szobrot is állítani neki Kalocsán.

Ki fogja elkészíteni és hol tervezitek a felállítását?

Kovács Norbert kalocsai szobrász, az ötlet is közös, hiszen ő már egyszer elkészített egy gipszmintát, ami sajnálatosan összetört. Újra nekifogott a munkának, kicsit más lesz, mint az előző volt, a végleges formáját pedig majd bronzban fogja felölteni. Az önkormányzat is biztosított minket a támogatásáról, vállalták a tereprendezést és az alapozási munkákat. A szobrot a 48-asok terén belül, a Hajósi Takarékszövetkezet előtti füves részen szeretnénk felállítani, mint mondtam, legkésőbb januárban. Tervezem még azt is, hogy Erdélyből, a Marosból hozok egy nagyobb követ, erre kerülne a szobor. Ez akkor jutott eszembe, amikor egyik legszebb versét olvastam, az Üzenet haza címűt, melyben minden versszak végén azt írja, hogy a „…a víz szalad, de a kő marad, a kő marad”.

Mennyi pénz kell mindehhez?

– Előzetes számítások szerint egymillió forint. Az már nagy segítség, hogy az önkormányzat a helyet előkészíti, ezenkívül kell ez az összeg. De számtalan ötletem van, és bízom benne, hogy sikerül. Ahova mentem eddig, mindenhol biztatást kaptam, ötleteket és segítséget. Jótékonysági koncertsorozattal szeretném a pénz nagy részét összegyűjteni. Úgy tervezem, hogy minden korosztály számára szerveznénk programokat, lesz komolyzenei koncert, tárogatóest, de jópár fiatal rockegyüttes is felajánlotta a segítségét, a Clippers, a Veracruze, a Country Road is az ügy mellé állt, úgyhogy lehet, akár több könnyűzenei koncert is szerveződik. Ezenkívül várjuk magánszemélyek és vállalkozók bárminemű segítségét is.

Mikor és hol tartja összejöveteleit a baráti kör?

– Kéthetente hétfő esténként a Két Gólya Fogadó ad helyet nekünk. A baráti kör nyitott, várunk mindenkit, akinek felkeltettük az érdeklődését az író iránt, vagy szeretne a munkánkban részt venni, itt megtalál minket. A legközelebbi összejövetelünk most hétfőn, május 30-án este 6-kor lesz a Két Gólyában, ahova mindenkit szeretettel várunk.

Fontos még most elmondanom, hogy csatlakoztunk egy országos gyűjtési akcióhoz, tankönyveket és szépirodalmi műveket gyűjtenek, és egy Wass Albert túra keretében juttatják el ezeket Erdélybe, Csángóföldre, azokra a helyekre, ahol ezekhez a magyar nyelvű könyvekhez nehezen lehet csak hozzájutni. Ez a gyűjtés május 30-ig tart, Kalocsán a főutcán a Balaton Könyvesbolt vállalta föl, hogy fogadja, gyűjti ezeket az adományokat, oda lehet még hónap végéig bevinni a könyveket.

És szeretnék még a beszélgetésünk végén néhány sort idézni az írótól:
„Szeresd a te magyar testvéredet, mint önmagadat, s fegyvert ellene ne emelj, rosszat ellene ne cselekedj, se tettben, se szóban!” – ez Wass Albert Hagyaték című művéből egy részlet, ezt minden koncertem végén elmondom. Ez is egy része annak a világszemléletnek, amit ő közvetít, és ezért szeretném, ha minél több ember olvasná a műveit, talán jobbá tehetnénk ezt a világot.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás