„A víz szalad, de a kő marad, a kő marad…”

Wass Albert felolvasó maraton

2012.03.18 16:54   

Wass Albert tisztelői 2012-ben immár ötödik alkalommal szervezték meg szerte a Kárpát-medencében, a 25 órán át tartó felolvasást az erdélyi író műveiből. Az összefogás jegyében zajló országos felolvasás február 24-én, pénteken 18 órától 25-én 19 óráig tartott folyamatosan. Kalocsa az idén második alkalommal csatlakozott a programhoz, melynek mindkét évben a Wellness Hotel Kalocsa adott otthont konferenciatermében.

wass_szobor_260Évekkel ezelőtt még csak néhány debreceni fiatal fejében létezett az elképzelés, mára országos összefogás lett belőle. Az idén már 45 helyszínen, több ezren készülődtek boldog, tiszta gondolatokkal a lélekemelő együttlétre. Magyarországon 37 település csatlakozott a rendezvényhez, Erdélyből öt, de társult egy-egy kárpátaljai és felvidéki, valamint egy tengerentúli település is. Vesztergám Miklós, a kalocsai rendezvény főszervezője nagyon örül annak, hogy Kalocsán is már második alkalommal együtt meríthetnek erőt a Wass Albert-i tanításból és a magyar szépirodalom remekműveiből. Elmondta, hogy tavaly az első kalocsai felolvasáson született egy elhatározás, hogy szobrot állítanak a költőnek. Megalakították a Wass Albert baráti kört, melynek egyik tagja, Kovács Norbert el is készítette a gyönyörű bronzszobrot, amit ezen a rendezvényen kiállítottak. Az elmúlt egy évben számos jótékonysági koncerten, rendezvényen szerveztek önkéntes gyűjtést, aminek eredményeként megvalósulhatott ez az alkotás. Ígéretet kaptak a város vezetésétől arra, hogy még ebben az évben fel is avatják, csak a helyszín kiválasztása nem végleges még.

Az ellátogatók a versek és novellák felolvasása mellett megvitatták Wass Albert eszmeiségét, akiről úgy tartják, hogy egyetlen feladata a nemzete szolgálata, annak megmentése volt. „Váljatok nemzetté, mert néppé butították az emberiséget!” Egy olyan költő, akit évtizedeken át elhallgattattak, de művészete, mint a búvópatak, egyszer csak nagy fényességgel a felszínre tört, és művei beköltöztek az emberek szívébe. Egy-egy elhangzott vers- és novellarészlet mindig újabb és újabb gondolatokat ébresztett a hallgatóságban, amitől erősödött a célok megfogalmazása, annak felismerése, hogy a boldogabb jövőhöz olyan közösségeket kellene alkotni, aminek a hit, a bizalom, szeretet és elfogadás az alapja.

Nagyon dicséretes, hogy e nemes megmozdulást pedagógusok is támogatták, hisz bennük rejlik a jövő generáció sorsa. Például az Eperföldi tagiskolából Szvétek Klára tanárnő tucatnyi gyerekkel érkezett, akik szintén felolvastak egy-egy verset vagy mesét. Nagy eredmény, hogy az iskolákban már merik tanítani Wass Albertet, még ha a tankönyvekből hiányzik is, mint tananyag.

Az egyetemes értékrendet közvetítő erdélyi írótól a magyar szépirodalom kincseit kapta a nemzet, s azt hiszem nem bánta meg, aki ha csak egy órára is ellátogatott erre a 25 órán át tartó szellemi töltekezésre, aminek az volt a sajátossága, hogy a résztvevők maguk voltak az előadók.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás