Vállalta a megmérettetést

Pályatársaival versenyzett a művészeti iskolánk tanára

2018.05.26 10:12    |    STVN  

A Dombóvári Belvárosi Általános és Alapfokú Művészeti Iskola Alapfokú Művészeti Iskolája április 13-14. között harmadszor rendezte meg országos versenyét ütőhangszeres tanszakain vadászkürt, tenor, baritonkürt, harsona, és kamarazene kategóriákban. A kiírás célja az volt, hogy a pedagógusok számára lehetőséget biztosítsanak kilépni a négy fal közül, és motiválják őket a hangszerükön történő gyakorlásra, az egymással való találkozásra, eszmecserére. Az indulók mezőnyében ismerős névnek is szoríthattunk.

„Bizonyítsuk be együtt, hogy ma Magyarországon sok aktív, hangszer és zenetanár van! Bizonyítsuk be együtt, hogy „nem rakjuk le a hangszert”, olvasható a verseny kiírásában, amelyen a Kalocsai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola fuvolatanára is elhatározta, hogy megmérettet.

A versenyen korhatárra való tekintet nélkül részt vehettek mindazok, akik valamely felsőoktatási intézmény 3, 4, illetve 5 éves tanárképző tagozatán szerzett oklevéllel rendelkeznek és jelenleg is egy alapfokú művészeti iskola tanári karának főállású, vagy óraadó tagjai.

betlenne2_300A nevezőket négy csoportba sorolták aszerint, hogy milyen régen szerezték meg diplomájukat. Az első csoportba az ötévesnél nem régebbi, a másodikba a hat-tízéves diplomával rendelkezők, a harmadikba a tizenegy-tizenöt éves oklevéllel, míg a negyedikbe a tizenöt évesnél régebbi diplomával bírók kerültek. Utóbbi mezőnyt erősítette a kalocsai iskolában és a helyi kulturális életben is meghatározó szerepet játszó fúvószenekar éléről jól ismert Betlenné Dajkó Ágnes.

– Egy frissen diplomázott zenetanár nyilván más kategóriába sorolható, mint mondjuk én, a magam ’89-es diplomámmal. Ennek átvétele óta, megmondom őszintén, komolyabb szakmai fejlesztésen nem voltam. Ezért is üdvözöltem a versenykiírás fő célját, hogy a hozzám hasonló helyzetben lévő zenetanárokat is felrázza, arra ösztönözve, hogy ne tegyék le a hangszert, szinten tartsák tudásukat, és akár össze is mérjék azt pályatársaikkal – mondja a tanárnő, amikor arról kérdeztük, mi vette rá arra, hogy beadja nevezését a versenyre.

– Jómagam úgy vélem, elég aktív zenész vagyok. Talán a városban sok helyütt látni is, hogy igyekszem ott lenni és fellépni, ahová hívnak. El kell mondjam, hogy az én korosztályomból, ami a legidősebbeket foglalta magába, viszont egyáltalán nem volt sok versenyző. Ahogy idősödünk, talán kevésbé merünk megmérettetni – meséli a tanárnő, büszkén jelentve, hogy a szakmai zsűri értékelése szerint a bronzérmes, harmadik helyet sikerült elérnie.

– Úgy érzem, hogy helyt álltam! Büszke vagyok arra, hogy az iskolámat képviselhettem, hiszen innen nem is jött más erre a versenyre. Talán nem is az elért eredmény volt a legfontosabb, hanem maga a tény, hogy felkészülten, sok gyakorlás után ki merek-e állni olyan szakmabéliek elé, akik kritikus szemmel figyelik a teljesítményemet – folytatja Betlenné.

– Hálás vagyok kollégámnak, Csupor Balázsnak, aki nem csak zongorán kísért, miközben én fuvolán játszottam, rengeteget gyakorolt velem és a lelki támaszom is volt – zárta mondandóját a tanárnő, örömmel fogadva szerkesztőségünk nevében is tolmácsolt gratulációnkat az elért eredményhez.
Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás