A Zentai Napokra mentek a kalocsai táncosok

Három ráadást kért a Vajdaság

2014.10.17 10:14    |    jni  

A Kalocsai Paprikafesztivál forgatagában is fellépő Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola a hazai népünnepély előtt sem unatkozott. Mint kiderült a fesztiválszezon egyik utolsó alkalmát is megragadták, hogy elvigyék a kalocsai néptánc hírét és hangulatát – ezúttal a Vajdaságba.

– A Zentai Napokat tartották, és meghívták két csoportunkat, a Csajgorást és a Rezedát. Az az igazság, hogy láttak már minket táncolni, tavaly, Székelykeresztúron, és az alapján gondolták úgy, hogy szeretnének minket vendégül látni – árulta el az előzményeket is Illésné Koszta Krisztina. A Liszt AMI néptáncpedagógusa szerint a csapatok annak ellenére is nagy örömmel utaztak, hogy már a műsor után haza kellett indulni. Ott alvás nem volt, impozáns környezet és nagy tánc igen; ahogy sajnos eső is. – A két csapatot úgy vittük, hogy közös számuk is volt, sőt, külön is tudtak táncolni, hiszen negyven perces, önálló műsort kellett bemutatni, szombat este, főműsoridőben, a Polgármesteri Hivatal előtti téren lévő nagy színpadon. Nagyon jól sikerült, csak egy gond volt, az időjárás, mert Zentán akkor hol esett, hol nem. Mondjuk, mire sorra kerültünk, elállt, és szerencsére rengetegen vissza is jöttek – idézte fel.

 

tanc_vajdasag_450

 

 

A méltán híres Liszt AMI csapatai egy méhkeréki és egy kalotaszegi táncot mutattak be, de nyilván nem hagyták ki az aduászt sem: a végén egy nagy kalocsai össztáncot adtak elő, hatalmas sikerrel, többszörös vissza-tapssal. Ez kisebb folklór-diplomáciai zűrt is okozott: a szervezők a műsorrend csúszása miatt nem akarták visszaengedni a kalocsaiakat a harmadik (!) ráadásra, de végül a nézők csak nem engedtek a nyomásnak és visszakövetelték a csapatokat.

– Nagyon jól sikerült az egész program, és nagyon kedvesek voltak a vendéglátók is. Volt tűzijáték, majd koncertek, de azt már nem vártuk meg, mert újra eleredt az eső, és amúgy is már éjfél volt, így hazaindultunk – zárta a hosszú nap rapid élménybeszámolóját Illésné Koszta Kriszta.

 


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás