A sokoldalúság egysége

Kalocsai alkotók kiállítása Kirchheim unter Teckben

2017.05.11 13:59    |    Cserenkó Gábor  

Mint ahogy arról már korábbi lapszámukban beszámoltunk, egyedülálló lehetőséget kaptak a Kalocsai Kortárs Művészeti Klub alkotói. Kalocsa testvérvárosa, Kirchheim unter Teck adott otthont annak az április 2-től 23-ig tartó kiállításnak, melyben a klub tagjai mutathatják meg munkáikat a német közönségnek. Festők, fotósok, szobrászok, népművészek kaptak lehetőséget munkáik bemutatására, amit a helyi Kornhaus múzeum, egy 200 négyzetméteres kiállító helyiségében rendeztek meg. Hivatásos művészek, rajztanárok, amatőr és naiv alkotók munkáiból válogattak egy csokorra valót.

 

kirchheim1_450
 

kirchheim2_450

A Kunst aus Kalocsa kiállítás ötletgazdája, a helyi művészeti egyesület vezetője, Ursula Raven fogadta a meghívott alkotókat és az érdeklődő közönséget. A tárlatot a város főpolgármester asszonya, Angelika Matt-Heidecker nyitotta meg. Beszédében elmondta, hogy a művészetnek saját szavai vannak, amit a művészek beszélnek, akik a saját gondolataikat, érzésvilágukat mutatják be nekünk. De ugyanakkor az alkotói érzékenység képes ráérezni, és benne megfogalmazhatóvá tenni a mások mondanivalóját is. Ezért érezhetjük ismerősnek, a magunkénak a színeket, a formákat, a hangulatot. Ezért válhatunk könnyen befogadóvá. A művészet nem ismer határokat. A főpolgármester asszony beszéde után, dr. Bálint József polgármester köszöntő szavai következtek. A két nyelven zajló megnyitó felszólalóit dr. Angeli Gabriella képviselő asszony tolmácsolásában hallhatta az érdeklődő közönség.

kirchheim3_450
 

Ezután dr. Joachim Brüsel, a Kirchheim unter Teckben székelő Städtischer Archivar vezetője kért szót. Különböző technikával készült alkotások kaptak helyet, melyek közül látható olajfestmény, linómetszet, tempera, de felfedezhető az akril eljárás, vagy a tusrajz, hogy csak néhányat említsünk. A térplasztikák anyagait tekintve, kő, fa, bronzalkotásokat találhatunk ezen a vernisszázson, de láthatunk még porcelánból készült kalocsai leányfejet, vagy kerámiákat is. A fotókat nézve egyaránt válogattak be színes és fekete-fehér látványvilágú képeket is, melyek különböző témákat képviseltek. Így megjelent a népművészeti, a makro-, az absztrakt és a szociofotó is. A kiállított művek sokoldalúsága a témákban mutatkozik meg, Kalocsát sem csak a paprikáról, mint ahogy Kirchheim unter Teck városát sem csak a „gerendás házairól” lehet fel- és megismerni. Ez a kiállítás alkalom arra, hogy a kiállított műveken keresztül ismerhessük meg egymást. A kiállított anyagnak nem lehet egyetlen tematikus pontot adni, a sokoldalúság az, amivel jellemezni lehet ezt a tárlatot – mondta a Städtischer Archivar vezetője.

kirchheim4_450
 Nagyvilág

Kalocsai alkotók kiállítása Kirchheim unter Teckben

Mint ahogy arról már korábbi lapszámukban beszámoltunk, egyedülálló lehetőséget kaptak a Kalocsai...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás