100 éve írta a Kalocsai Néplap

2018.07.08 12:38   

XXXXI. évfolyam 22. szám – 1918. június 1.


Tanító orvos

Május 25-én avatták a budapesti Tudományegyetemen az orvostudományok doktorává Braunhoffer Jenő okleveles tanítót, aki pár évvel nyerte a helybeli tanítóképzőben a képesítését és azóta az érettségi vizsgálat letétele után az orvosi studiumot végezte.

Tűz Kalocsán

Május 31-én délután 4 óra körül kigyulladt a temető közelében lévő Tamás Ferenc-féle ház. A tűz csakhamar átterjedt a szomszéd házra s azt teljesen elhamvasztotta. Mérsékelt szél is fújt, s a tűzoltóknak, különösen a P. Tóth Mike vezetése alatt kivonult stefáneumi tűzoltócsapatnak sikerült a tűz továbbterjedését meggátolni. A tűz keletkezésének az oka még nincs teljesen kiderítve.

Hova került a Trencsiner bőre?

Trencsiner Mór kalocsai bőrkereskedő május 27-én reggel a csendőrségnél panaszt tett, hogy egyik éjjel ismeretlen tettesek betörtek üzletébe, s onnan fix bőröket loptak el. Egy csendőrjárőr a helyszínre ment, de semmiféle a betörést megerősítő nyomot nem talált, s megerősödött benne, hogy önbetörésről van szó. Ebbe a panaszos nem egyezett bele. Házkutatás során a csendőrök ráakadtak a kamrában egy fürdőkádra. Ebben rongyokkal letakarva 85 és 100 kg bőrt találtak. Ezekre Trencsinernek ez volt a megjegyzése, hogy talán a felesége tehette oda. Trencsiner a csendőrőrmesternek 100 koronát ajánlott fel, ha ismeretlen tetteseket kézre keríti. A 100 koronát Trencsiner jótékony célra, a rokkantaknak fizetheti be.

Értesítés

Ladányi Ferenc szobafestő értesíti a lakosságot, hogy hazaérkezett és szobafestési munkákat ismét vállal. Érdeklődni lehet a Híd utca 133. szám alatt.

Összeállította:

Takács Karolina


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás