100 éve írta a Kalocsai Néplap

2018.09.03 19:17   

XXXXI. évfolyam 23. szám – 1918. június 8.


Júniusi fagy

Az országnak különösen az északkeleti részén az elmúlt héten hűvös időjárás volt. Az Alföldre is átterjedt a hideg időjárás, a június 4-i éjszaka annyira hideg lett, hogy a dér és a fagy kikezdte a veteményeket. Sok helyen látni vörösödött kukorica leveleket, sok helyen károk vannak más növényekben is.

Tűzkárosultakért

A múlt pénteken tűzvész miatt két Béke utcai lakóház tulajdonosai – András és Kovács család – a szomszédság, melynek épületeit megmentették, köszönik, akik a mentésben és az oltásban is segítettek. A tűzvészben segítők nemcsak az oltásban segítettek, hanem gyűjtést szerveztek és ruhaneműket is adományoztak a károsult családoknak.

Sütöde megnyílt

Kalocsay Károly értesíti a lakosságot, hogy hadbavonulása miatt bezárt sütödéjét a Zsák utca 888. szám alatt ismét megnyitja. A sütések reggel 9 és déli 12 órakor lesznek, vasárnap és ünnepnap a tészták sütése 11 órakor lesz.

Újabb marha rekvirálás

A kormány a vágómarháknak újbóli rekvirálását rendelte el. A kivetés a kalocsai járásban a következő: Kalocsa 15, Bogyiszló 30, Bátya 9, Dusnok 10, Fajsz 8, Foktő 8, Homokmégy 30, Miske 8, Öregcsertő 8, Szakmár 30, Dunaszentbenedek 6, Géderlak 6, Uszód 10. Az állatok kivételével folyó hónap 13-án reggel 8 órakor az érsekuradalom főintézőségének udvarába hajtandók. Csakis 250 kilón felüli állatok vétetnek át.

Halálozás

Városszerte mély és őszinte részvétet keltett a súlyos csapásnak a híre, mely Dr. Kovács Mátyás járásbírót és családját érte. Rövid fél éven belüli Rózsika lányuk után másik lányuk, Gabika is elhunyt. A kislány mindössze 10 évet élt.

Összeállította:

Takács Karolina


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás