100 éve írta a Kalocsai Néplap

2018.09.23 10:24   

XXXXII. évfolyam 37. szám – 1918. szeptember 14.


Lopás

özv. Anisics Jánosné Szigeti Erzsébet (Dora Pöre) kalocsai asszonynak hetekkel ezelőtt baja támadt a kunszentmiklósi csendőrséggel. Nála találták megy egy lopási esetből származó holmik egy részét. Az ügy vizsgálóbíró elé került, aki Pörét kihallgatta, majd hűvösre tette. Rábizonyították, hogy a szőlőkben lévő lakásába ismeretlen tettesek betörtek, akik minden vihető dolgot elvittek. A csendőrök erélyesen nyomoznak.

Világítási bajok

Az elmúlt vasárnap este teljes sötétség uralkodott a város legforgalmasabb helyén. A villamossági üzemben fennakadás állhatott be, a sötétség több áldozatot is kívánt: gázolás történt. Fényes nappal is égnek a lámpák, éjjel viszont eloltják a lámpákat és vaksötétség borul az utcákra.

Nemtelen bosszú

Géderlak község bírája – Nyutali József – erős kézzel, de igazságosan és jó szándékkal vezeti a község ügyeit. Fölöttes hatósága elismeréssel szemléli a közügyet szolgáló önzetlen munkáját. Az erőskezű ember, nagyon természetes, hogy szálka azoknak a szemében, akik a törvény intézkedésével állnak szemben, ezek a bírót életveszélyes fenyegetésekkel ijesztgetik. A fenyegetések nem térítik el a bírót az egyenes útról. A bíró ellenségei most furcsa tettre határozták el magukat. Folyó hónap 10-ére virradóra a község bírájának muharszénáját – mely még a határban kinn volt – felgyújtották. A kár 2000 korona.

A harctérről

Az ellenséggel küzdő alább megnevezett vitézek szívélyes üdvözletüket küldik az itthoniaknak a harctérről: Kovács János, Fodor Ferenc, Lakatos Imre, Csóti Károly 30-as honvédek.

Összeállította:

Takács Karolina


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás