100 éve írta a Kalocsai Néplap

2018.09.10 19:46    |    Takács Karolina  

XXXXII. évfolyam 29. szám – 1918. július 20.


Az ital áldozata

Vujevics Márton bátyai lakos, aki Szászy testvérek orosz-pusztai földbirtokosok gazdaságában kovácsként van alkalmazva. folyó hónap 14-én reggel másodmagával Fekete Ferenccel és egy orosz hadifogollyal bejött kocsin Kalocsára szénért. Rosenthál Simonnál vásárolt szenet és egy kevés szénát kocsira téve hazafelé indultak. Útközben a kelleténél többet ittak és így megtörtént, hogy a kocsiban a széna meggyulladt, mitől aztán a szén is tüzet fogott. Fekete Ferenc és a hadifogoly sértetlenül megszabadult, Vujevics azonban, mire a kocsiról leemelték súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. A sérültet még aznap Kalocsára és másnap a bajai kórházba vitték, de a kórházba való szállítás közben meghalt.

Tömeges lopások

E hónap 16-17 közötti éjjelen két katona kocsival elindult tolvajlásra. A csősz tetten érte őket, mire lövéssel fenyegették és üresen elhajtottak. A csősz utánuk indult, de a sötétben nyomukat elvesztette. Mikor visszatértek, Csikós Ferencnek egy baglya szénáját már ellopták. Ugyanazon éjjel valószínűleg a babossarokban is loptak búzát. A tettesek valószínűleg asszonyok voltak.

Rekkenő hőség

Az ország sok területén több helyen esett az eső, a kalocsai és a kiskőrösi járás hat hét óta alig kapott esőt. A nagy meleg egyre fokozódik a vidéken, már a 33-34 fokot is eléri. Az eső helyett annál erősebb szél volt, ami a gyümölcsfákban nagy kárt okozott. A vidék gabonatermése is gyenge, a kukorica csenevész, a kerti vetemény, takarmány egészen elsatnyul, ha továbbra sem lesz kiadós eső.

Helfer szálloda új neve

Szabó Józsefné értesíti a lakosságot, hogy Helfer-féle szállodáját továbbra Korona-szálló néven fogja vezetni.

Összeállította:

Takács Karolina


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás