100 éve írta a Kalocsai Néplap

2018.01.07 17:57   

XXXXI. évfolyam 40. szám – 1917. október 6.


A vasút tolvajai. Egy helybeli csendőr, október hónap 3-4 közötti éjjelen cirkálás közben találkozott a Kossuth Lajos utcában egy szekérrel, melyen három ember ült és valamit szállítottak. A csendőrjárőr vezetője a szekereket megállította és a rajta ülő emberekhez kérdéseket intézett. A kocsin ülők egybehangzóan azt szerették volna elhitetni a járőrrel, hogy ők orosz hadifoglyok és egy szakmári gazdához vannak kiadva, s neki szállítanak. A kocsin három zsák vasútról ellopott lisztet találtak. A nyomozás széles mederben folyik, s a vádlottak száma is szaporodni fog. Lehet, kiderül majd, hogy az utóbbi időben történt sűrű vasúti lopások egy része a kalocsai alkalmazottakra bizonyul.

Ítélet egy katona ügyében. Vén Ferenc homokmégyi szabadságolt katona civakodás hevében agyonlőtte édesapját, Vén Ignác jómódú gazdát. Vén Ferenc ellen a honvéd-ügyészség gyilkosság címén emelt vádat. A hadosztály bírósági tárgyaláson kihallgatták a vádlottat, testvéreit, a ház népét, akik tanújai voltak a véres esetnek. A katonai ügyész halálbüntetés kiszabását indítványozta, a védő pedig azt igyekezett bebizonyítani, hogy Vén pillanatnyi elmezavarban követte el tettét. A bíróság az enyhítő szakasz alkalmazásával Vén Ferencet szándékos emberölés miatt három évi börtönre ítélte.

A kalocsai mézes kövezet. Valami inasgyerek kis kocsin három darab, kb. ötven kilós mézzel teli bádogedényt vonszolt egy mézkereskedő megbízásából. A Sárközi Takarék és a Törvényszék között az egyik edény leesett, szétdurrant és a közel ezer korona értékű méz kifolyt az úton az iskolából hazatartó gyerekek legnagyobb örömére. Könyökig vájkáltak a szétterülő mézben. Utána napokig nem lehetett bírni a sok méhecskével és darázzsal, melyek e helyet teljesen ellepték.

Összeállította: Takács Karolina


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás