100 éve írta a Kalocsai Néplap

2016.09.15 13:26    |    Összeállította: Takács Karolina  

XXXX. évfolyam 36. szám – 1916. szeptember 2.

Haynald jubileum. Október 3-án lesz az egykori kalocsai bíboros-érsek, Haynald Lajos születésének 100 éves jubileuma. A háborús idők nem engedik meg, hogy e jubileumot olyan keretekben üljük meg, mint szeretnék s mint a kiváló ember halhatatlan érdemeinek megfelelően kötelességünk volna.

Érdekes eset. Két német tisztet ebédre hívtak egy magyar családhoz. Az ebéd finom húslevessel kezdődött, aztán tekintettel a német vendégekre tojásos előétel következett. Majd főtt marhahúst tálaltak föl gazdag körítéssel. A német tisztek megették a levest, az előételt és ettek a marhahúsból is. Mikor azonban még ezek után pecsenye illat kezdett terjengeni a szobában, felálltak, összeütötték a bokájukat és azt mondták: bocsánat ne vegyék sértésnek, de nem ehetünk többet. Míg szüleink és testvéreink otthon csak a legszükségesebbet fogyaszthatják, mi nem élvezhetünk végig lakomákat.

De rákívántak! Foktő község hallomás szerint a járási hatósághoz indítványt adott be, melyben azt kéri, hogy a foktői elítéltek büntetésüket Kalocsán, a mi zárkáinkban töltsék ki azért, mert Foktőnek börtönhelyisége nincsen és így az elítéltek a börtönbüntetést a folyosón másokkal mulatozva töltik. Foktőnek ezen indítványára csak az lehet a válasz: építsen magának börtönhelyiséget. Tíz éve sincs, hogy új községházat építettek, miért nem gondoskodtak akkor zárkáról is. Kalocsa semmi körülmények között sem fog abba belemenni, hogy itt más községek zárkatöltelékeit őrizze a két főre lecsappant rendőrség. Ezzel az üggyel már 1912-ben is foglalkoztak. Az ellen nincs kifogás, hogy a járás építtet Kalocsán egy külön épületet erre a sajátosan egyéni célra.

Rokkantak is akarnak harcolni. Tóth János kalocsai illetőségű 30. honvéd gyalogezredbeli rokkant őrvezető és Mózsa János tabi illetőségű császári és királyi 44. gyalogezredbeli rokkant tizedes, – kik az itteni villamos telepen a gép- és szerelői munkák elsajátítására vannak elhelyezve – szeptember 1-jén délelőtt azonnali elbocsátásukat kérték, hogy a felettes parancsnokságuk engedélyével az oláh orgyilkosok elleni hadjáratban részt vehessenek.Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás