100 éve írta a Kalocsai Néplap

2017.06.01 13:47   

XXXXI. évfolyam 15. szám – 1917. április 14.

A feketekávé korlátozása. Az Országos Közélelmezési Hivatal elnökének 3787. számú rendelete alapján vármegyénk alispánja elrendelte, hogy ezentúl ételek és italok forgalomba hozatalával foglalkozó üzletekben és bármely nyilvános helyiségekben tilos fekete kávénak avagy fekete kávé felhasználásával készülő bármiféle italnak, ételnek kiszolgálása. Kivétel a reggeli vagy vacsora gyanánt kiszolgáltatott teljes kávéval tehető. Ily üzletek kávékészletei nyomban összeírandók.

Zsebmetsző őrmester. 1915. nyarán az alsó hajóval Kalocsára érkezett egy huszár szakaszvezető, aki itt két kézzel szórta a pénzt. Ugyanezen hajóval érkezett haza Katus Ferenc kalocsai mezőőr is, aki nyomban jelentést tett, hogy egy szakaszvezető érkezett ide, aki a hajón egy utastól annak pénzét ellopta. Az utas panaszt is tett a hajón, de eredménytelenül. Kállay csendőr őrmester még akkor este el is fogta a gyanús szakaszvezetőt, aki eleinte mindenféle hazudozásokkal állt elő. Találtak nála 500 koronát, melynek eredetéről bizonyítékot nem tudott nyújtani. Kiderült, hogy Sipos Györgynek hívják és szakaszvezetői rangjától megfosztott huszár közlegény, aki szökésben van. Beismerte, hogy az utas pénzét is ő lopta el. Sipost hadbíróság elé állították, majd a büntetésének letöltése után a harctérre került. Siposnak nem tetszett a harctéri élet, csakhamar megszökött. Kállay csendőr őrmester február 21-én betegen a székesfehérvári kórházba került, vele egy szobában egy huszár is betegen feküdt vele, aki több ízben említett egy Sipos nevezetű szakaszvezetőt, aki Budapesten őrmesteri ruhában zsebmetszésből élt. Miután Kállay kikerült a kórházból a hajóállomáshoz ment és Kalocsára utazott. A III. osztály várótermében egy elegánsan öltözött huszárt látott meg, Kállay rögtön felismerte benne Sipost, s rögtön szólt egy rendőrnek. Sipost azonnal lezárták.

Elveszett egy aranygyűrű. A múlt heti szerdai piac alkalmával egy köves aranygyűrű veszett el. A becsületes megtaláló az újság kiadóhivatalában jelentkezzen, ahol illő jutalomban részesítik majd.

Összeállította: Takács Karolina


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás