100 éve írta a Kalocsai Néplap

2018.04.23 09:41   

XXXXI. évfolyam 15. szám - 1918. április 13.


A Drina áldozatai

A vasárnapról hétfőre virradó éjjel a Zrínyi hajó módjára Tass közelében elsüllyedt a Drina nevű gőzös áldozatait most szabadítják ki a hajó víz alatti termeiből. Kalocsa környékéről is többen ott haltak meg a hajón: Perity Anna 17 éves lány, Pap Istvánné 24 éves fajszi asszony, Varga Péterné 24 éves fajszi asszony, Tupcsia István 23 éves bátyai lakos.

Szülői gondatlanság

1918. április 10-én tartott törvényszéki főtárgyaláson a királyi törvényszék B. Anna bogyiszlói lakost két heti fogdára és 20 kor. pénzbüntetésre ítélte azért, mert 1917. április 13-án lakásban nyolc hónapos kislányát a hét éves kislányára bízta, amíg vízért ment. A nyitott ajtón át a sertések bementek a lakásba, s a nyolc hónapos kislányt úgy megsebesítették, hogy az 49 napig volt beteg. Az ítélet jogerős.

Felhívás tehéntartó gazdáknak

A tehéntartó gazdák, akik a tejet hatóságilag megállapított árban közfogyasztás céljára átengedni hajlandók, az ezen szerződés megkötése céljából az elöljáróság előtt jelenjenek meg, hogy a teheneknek a szemes takarmány a rekviráló bizottság által kiutalható legyen.

Katonai kitüntetések

Tóth Mihály földit az ellenség előtt tanúsított vitéz magatartásáért a bronz és a II. osztály ezüst vitézségi éremmel tüntették ki. Molnár Imre ugyanezért a bronz vitézségi érmet kapta.

Szőlővessző gyűjtés

Már most figyelmeztetik a lakosságot, hogy a zöld szőlő hajtásokat gondosan gyűjtsék össze. A válogatáskor tegyék félre és takarmányozásra használják, mert a szőlőhajtás pompás takarmány szarvasmarhának, lónak egyaránt. Nagyobb szőlőtulajdonosoktól a katonaság átveszi a zöld szőlővesszőt.

Összeállította:

Takács Karolina


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás