100 éve írta a Kalocsai Néplap

2017.06.03 16:09   

XXXXI. évfolyam 16. szám – 1917. április 21.


Kitüntetett katona. Studt József kalocsai lakost az olasz fronton tanúsított hősies magatartásáért a II. osztályú vitézségi éremmel tüntették ki.

Hat évi fegyházra ítélt ügynök. Gyöngyösi Dániel 56 éves dunapataji lakos többszörösen büntetve volt gépügynök, aki jelenleg is büntetést tölt a váci országos fegyházban, folyó hónap 12-én és 13-án három rendbeli csalás bűntettével, 6 rendű okirat-hamisítás bűntettel, 1 rendű csalás vétségével és 1 rendű sikkasztás vétségével vádolva állt a törvényszék előtt. Nyárasdi Ferenc és neje uszódi lakosok 1911 őszén Gyöngyösi Dánielnél 340 koronáért egy vetőgépet rendeltek, majd miután a gépet megkapták, 100 koronát a gép árából le is törlesztettek a vádlott kezéhez. Gyöngyösi csak 40 koronát fizetett a gyárosnak, s beküldött 300 koronás váltót, melyre a Nyárasdi nevet hamisította. A perben még nincs ítélet.

Zrínyi hajó áldozatai. A Zrínyi hajó áldozatai közül eddig 85 halottat húztak ki. Kalocsa környékének községeiből is vannak egyesek a kiemeltek között.

A tejárak maximálása. A hivatalos lap végre meghozta a várva várt rendeletet, mely a tejárak országos maximalizálására vonatkozik. A tehéntej ára a termelő és az árusító között 50 fillér, a termelő és a fogyasztó között 54 fillér, az árusító és a fogyasztó között 56 fillér. Aki ennél drágábban árusítja a tejet, az 6 hónapig terjedhető fogházzal és 2000 koronáig terjedhető bírsággal terhelendő.

A bujdosó huszár. Szigeti János 30. gyalogezredbeli népfölkelő, kalocsai lókupec 3 hónappal ezelőtt csapattestétől megszökött, s azóta állandóan Kalocsán és környékén bujdosott. A helybeli csendőrség neszét vette, hogy a nevezett többnyire itthon, a Katona István utcában levő lakásán húzódik meg. Az egyik este Hegedűs, a csendőrséghez beosztott huszár őrmester, megjelent Szigeti lakásán, de ott őt nem találta. Az őrmester egy kicsit körülnézett a házban, a padlásra is felment, s ott akadt rá Szigetire a kémény mellett, aki épp a nádtetőn vájt lyukon a háztetőre igyekezett, hogy megszökjön. Szigetit letartóztatták, ezredéhez visszakísérték.

Összeállította: Takács Karolina


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás