100 éve írta a Kalocsai Néplap

2017.06.05 12:49   

XXXXI. évfolyam 18. szám - 1917. május 5.

Koronázási emlék az érseki kastélyban

A kalocsai érseki residentia történelmi emlékű tárgyai ismét egy történelmi nevezetességű darabbal gyarapodott. Várady Lipót Árpád kalocsai érsek, aki jelen volt a király és a királyné koronázásánál, közreműködése emlékéül kapta azon vörös bársonyszéket, melyen a királyné ült a koronázás alkalmával a koronázási templomban. A széket az érsek úr a házi kápolnájában helyezte el.

Zrínyi kalocsai áldozatainak temetése

A Zrínyi hajó másfél száz áldozata között kalocsaiak is voltak. Egy család úgyszólván teljesen elpusztult a halálhajón. Vasárnap volt ennek a tragikus módon meghalt családnak a temetése. Holkovics János 36 éves hajós, továbbá neje Koos Teréz 34 éves és a 9 éves fiuk János haltak meg a Zrínyi borzalmas katasztrófa alkalmából. A családból csak egy leánygyermek maradt életben. A temetésén rendkívül sokan jelentek meg. A család egyébiránt érsekcsanádi illetőségű, de itt vannak rokonaik Kalocsán.

Baleset a vonatállomáson

A Kalocsára pénteken este érkező vonat elé vetette magát egy orosz fogoly akkor, amikor a vonat 6-700 lépésre volt az állomástól. A vonat a karját levágta és fejét bezúzta úgy, hogy csakhamar meg is halt.

Mikor lesz átlagos maximálás?

Ha valaki a heti piacot figyeli, meg fogja lepni a tejnek és a tejtermékeknek úgyszólván teljes hiánya. Ha pedig akad halandó, akitől még útközben meg nem vették a portékáját, azt megrohanják.

Éjjeli látogató

Egy esős, hűvös éjjel a Katona István utca és Szőlő utca között lévő Spitzer-féle kereskedésbe Hepp Géza kalocsai bádogos iparos akart betörni. Mivel az ajtót többen erősebben tartották, fenyegetések között továbbállt és egy másik házba, özv. Balázs Imréné Katona István utcai házába jutott be az alacsony kerítésen át. A megrettent háziasszony két lányával az ablakon át az utcára menekültek, majd a szomszédokkal ártalmatlanná tették a betörőt. Az ittas betörőt a csendőrség szabadon eresztette, s csak újabb panaszra tartóztatták le, s pár napig fogva volt. Hepp a katonaságból elmebaj miatt szabadult haza. Itthon dolgozott a szakmájában, sok pénzt keresett, s el is költötte. Ha valóban őrült, akkor vigyék a megfelelő helyre, ha pedig mégsem az, akkor küldjék el a katonasághoz, mert a békésen nyugvó lakosságot nem szabad kitenni ilyen betörő meglepetéseknek.

Összeállította: Takács Karolina


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás