100 éve írta a Kalocsai Néplap

2017.08.07 11:09   

XXXXI. évfolyam 21. szám – 1917. május 27.


Rokkant katonák készítményeinek kiállítása. Az Országos Hadigondozó Hivatal kalocsai rokkantiskolájánál rokkant és vak katonák előhaladásukat bemutatandók, készítményekből az iskola igazgatósága kiállítást szervezett a Kossuth Lajos utcai Tarajossy féle házban. A kiállítás június 1-jén nyílik meg, belépődíj ingyenes, adományokat várnak.

Tűzoltóság. A hosszantartó háború következtében a tűzoltóság száma csökkent, hogy tűzveszély esetén alig jöhet számításba. Célszerű lenne az összes felmentetteket a tűzoltó testületben való belépésre felszólítani. A kora hajnali órákban egy-két gyakorlatot végeztetni velük, megfelelő lovakról is gondoskodni lehetne.

Betöréses lopás. Május 24-ére virradóra betörtek Jakkel György Terhel pusztai földbirtokos kalocsai Haynald utcai házába, ahonnan 2 öltözet új férfiruhát, cipőt, ruhaneműket és selyemkendőket, 5 méter bársonyt, szappant és más ruhakelméket loptak el. A helyi viszonyokkal ismerős betörő az udvari ablak egyik fiókjának benyomása után jutott a szobába, ahonnan a lopott holmikat ágyterítőbe kötve menekült el. A lopást a reggeli órákban Wilhelm Zsigmond a kereskedő ház bérlője vette észre, aki rögtön jelentette az esetet. A tettes Kismók István 38 év körüli kalocsai csavargó, aki élete legnagyobb részét börtönökben töltötte, most is szökésben van Kolozsvárra. Jakkel házában lakik egy szobában a gonosztevő anyja is, akit az éjszaka a szomszédházak kerítésein keresztül keresett meg. A nyomozás folyik.

Birtok eladás. A Géderlak községhez tartozó Terhel pusztán szabadkézből árulják a 80 magyar hold birtokot épületekkel együtt. A birtok egészben, akár kisebb parcelákban is megvásárolható. A vásárolni szándékozók Dr. Nyáry Béla kalocsai ügyvédnél érdeklődhetnek a vétellel kapcsolatban.

Évzáró ünnepség. A Jézustársasági Érseki Főgimnáziumban az ünnepélyes Te Deum május 27-én, nagymisével kapcsolatban fél 9 órakor lesz, a jutalom kiosztása pedig este fél 6 órakor, a bizonyítványok kiosztása pedig május 31-én.

Összeállította: Takács KarolinaPublicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás