100 éve írta a Kalocsai Néplap

2017.11.29 14:06   

XXXXI. évfolyam 35. szám – 1917. szeptember 1.


Beiratkozás. A belvárosi, eperföldi és újvárosi iskolákban az iratkozás szeptember 1., 3., 4-én lesz. Az iskolák elöljárósága ezúton is figyelmezteti a szülőket, hogy iskolaköteles gyermekeiket beírassák. Az előadások szeptember 10-én kezdődnek az I-IV. osztályokban.

Büntetés árdrágításért. A járási hatóság Bokor Mátyásné 66 éves, kalocsai lakost burgonyának magasabb áron való eladásáért 200-200 korona pénzbüntetésre, behajthatatlanság esetén 10-10 napi elzárásra, Szalai Ferencné 28 éves foktői asszonyt meg árpának magasabb áron való eladásáért 200 korona pénzbüntetésre és 30 napi elzárásra ítélte.

Szökött katona. Salacz József (dódi) kalocsai lakos még április hónapban hátat fordított a katonáéknak, hol – úgy látszik – már nem érezte magát jól és hazajött Kalocsára övéi közé. Itthon aztán eléggé nyugodtan éldegélt egészen augusztus 25-ig, amikor váratlanul egy kis baj érte. A folyton szimatoló csendőrök ugyanis neszét vették Salacz engedelem nélküli itthonlétének és augusztus 25-én az éjféli órákban a Kalocsán tartózkodó 29-es honvédek több tagból álló készültségével körülvették Salacz lakását, majd abba be is tértek. Salaczot hiába keresték, nem akadtak rá. Végre egy csendőr a kéményen pillantotta meg. Álmából megzavarva kéményseprő ügyességgel felkúszott a kéménybe abban a reményben, hogy ott nem akadnak rá és a vihar elmúltával visszatérhet ágyába. A kéményből letessékelték és kihallgatása után a magára szedett korommal együtt a budapesti hadbírósághoz kísérték.

Tanítót keresnek. A miske r.kat. iskola III.-IV. osztály oktatására a hadbavonult tanító szolgálatának idejére helyettes tanerőt keres. Fizetése a községtől 100 korona és esetleg háborús segély, valamint lakás. Pályázni lehet: okleveles tanítónak.

Összeállította: Takács Karolina


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás