100 éve írta a Kalocsai Néplap

2016.09.28 13:03   

XXXX. évfolyam 37. szám – 1916. szeptember 10.

Védekezés a szappanuzsora ellen. A sok drágítást mindaddig tűrnünk kell, amíg a törvényhozás rá nem jön arra a módra, hogyan kell egyszer s mindenkorra lehetetlenné tenni. Valószínű, hogy ez a Ko-lumbus tojásának fog bizonyulni. Addig úgy, ahogy védekeznünk kell ellene. Ki hitte volna valaha, hogy a szappan is lesz valamikor eszköz a jogtalan harácsolásra. A pipereszappant tökéletesen és ingyenesen tudjuk pótolni. A most érő vadgesztenyét ki kell hámozni barna héjából, sütőcsőben (rerniben) megszárítani s aztán kő- vagy porcelánmozsárban lehető legfinomabb porrá zúzni. Ezt a finom sárgás port betesszük egy szelencébe és a szappanos csésze mellé tesszük a mosdóasztalra. Ebből a porból egy teáskanálnyit töltünk a tenyerünkbe s habbá dörzsöljük, mellyel arcunkat, nyakunkat, kezeinket megmossuk. Lehet egy kis üveget is félig ilyen gesztenyeporral megtölteni, majd desztillált vizet s pár csepp benzatinkturát önteni és megvan a legjobb szépítőszer, mely a bőrt fehérré és puhává teszi. Ha még keményfa fűrészport is teszünk hozzá, még a legérdesebb kezeket is simává és puhává varázsolja.

A nagyobb szénkészletek bejelentése. A kormányrendelet értelmében bejelentés alá esnek azok a szénkészletek, amelyek a szén, a brikett, a fűtőkoksz termelésével és eladásával vagy a termelt szén forgalomba hozatalával foglalkozó egyének, jogi személyek és cégek birtokában eladatlanul vannak. A bejelentést köteles az megtenni, akinek birtokában a bejelentendő készletek vannak, még pedig legkésőbb szeptember 12-ig bezárólag. Aki a rendelet ellen vét, azt hat hónapig terjedő fogházzal és kétezer korona pénzbüntetéssel büntetik.

Fölszabadított kukorica. Eddig tilos volt a tavalyi termésű kukoricát forgalomba hozni. A hivatalos lapban megjelent újabb rendelet szerint szeptember elsejétől kezdve az 1915. évi termésű kukorica fölszabadult és így az ebből származott tengerit nemcsak a Haditerménynek, hanem bárkinek is el lehet adni háztartási vagy hízlalási szükségletre.

Összeállította: Takács Karolina


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás