100 éve írta a Kalocsai Néplap

2017.11.30 12:25   

XXXXI. évfolyam 36. szám – 1917. szeptember 8.


Angster jubileum. A minap ülte meg Pécsett az Angster-féle orgonagyár a félszázados jubileumot. A magyar iparművészet egyik kimagasló alakja az őszbeborult Angster József, ki csendben visszavonultan ünnepelte meg e nevezetes évfordulót családja körében. Csaknem ezer orgona hirdeti az ő zseniális tudását és fáradhatatlan munkásságát.

Katonai kitüntetés. Ifj. Kákonyi István élelmező katonát és ifj. Kákonyi István őrvezetőt a hegyisütödében az ellenség előtt teljesített kitűnő szolgálataikért a vasérdemkereszttel a vitézségi érem szalagján tüntették ki.

Vérhas járvány. A Budapesten és annak környékén s egyes vidéki városokban fellépett a vérhas. A közönség okosan teszi, sőt kötelessége, ha minden gyanús megbetegedést azonnal bejelent az orvosnak, s ha a gyomorrontást okozó gyümölcsöktől: dinnyétől, uborkától, szilvától tartózkodnak, s kezét minden étkezés előtt gondosan megmossák, mert a vérhast előidéző bacilusok leginkább a piszkos kézről a szájon keresztül okoznak fertőzést.

Elhordják az élelmet. Kalocsa piacait állandóan az olyan asszonyok lepik meg, akik üzletszerűen élelmi cikkeket csempésznek ki nemcsak a városból, hanem az egész járás területéről. Ezért a csendőrség szigorúbb ellenőrzést végez. Egy csendőrjárőr folyó hónap 5-én, reggel 5 órakor innen induló vonatra felszállt, hogy Öregcsertőig átkutassa a sűrűn utazó kofák poggyászait.

Nagyreményű betörők. Harangozó Péterné Szabó Márta bátyai asszonynak bezárt lakásából valaki 200 korona készpénzt lopott el, Marokity G. Jánosnak meg 38 korona készpénze tűnt el. A tetteseket a csendőrség kiderítette két fiatalkorú személyében. A pénz nagyobb részét megtalálták. A betörők álkulcs segítségével és ablakon bemászva jutottak be a lakásokba.

Összeállította: Takács Karolina


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás