100 éve írta a Kalocsai Néplap

2018.01.07 11:41   

XXXXI. évfolyam 39. szám – 1917. szeptember 29.


A Kalocsavidéki Tisztviselők Beszerzési Csoport értesítése. Értesítik a tagokat, hogy a csoport részére Hercz Ármin és fiai cégtől 200 kg szalámi érkezik, akik részesedni szeretnének belőle, a tagjelentkezési lap kitöltésével egyidejűleg erre vonatkozólag is előjegyzést tehetnek az illetékes végrehajtó bizottsági tagnál. Ára kg-ként 24 K., és a ráeső szállítási költség. Egyben értesíti a csoport azokat, akik a csoport tagjai akarnak lenni, a tagok jelentkezése, felvétele október 5-én történik.

Leégett szalma. Folyó hónap 26-án délután 2 órakor kigyulladt és leégett több gazdának a vasúti állomáson túl az úgynevezett babos sarokban összehordott 70-80 baglya szalma. A tűz keletkezését ezideig kinyomozni nem sikerült.

Elmaradt tejszállítás. Szászy Gusztáv bátyai földbirtokos a város lakosai részére napi 300 liter tejet ajánlott fel. A jegyzések meg is történtek, de most értesítik a lakosságot, hogy közbejött akadályok miatt Szászy tejet nem tud szállítani.

Megnyílnak a titkos raktárak. Folyó hónap 22-én délelőtt 9 óra körül egy Szabó Istvánné Kovács Éva nevű Gerjen községhez tartozó Mády – Kovács féle pusztai asszony került a járási hatóság elé. Nem csupán azért, mert egy itteni kereskedőnőtől – kinek férje hadba vonult, de üzleti ügyek lebonyolítása céljából mindig itthon van – 2 liter petróleumot vásárolt, literjét 9 összesen 18 koronáért. Az asszony és a többi tanú vallomását azonnal jegyzőkönyvbe foglalták, a kereskedőnő meg vígan tovább boldogítja a Dunántúlról ide iparkodó asszonyokat elrejtett áruival. Látni asszonyokat, akiknek kosaraik túróval, tejfellel, tojással és egyéb élelmiszerekkel meg van rakva, amiért cserébe 1 pakli dohányt, kis cukrot, petróleumot kapnak.

Összeállította: Takács Karolina


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás