100 éve írta a Kalocsai Néplap

2016.11.03 14:25   

XXXX. évfolyam 42. szám – 1916. október 14.


Betörés a géderlaki községházán. Géderlak község pénztárát folyó hónap 12-ére virradóra ismeretlen tettesek feltörték, majd onnan 2000 koronán felüli nagyobb összeget loptak el. A nyomozás folyamatban van.

Vadgesztenye gyűjtése. A Vörös-Kereszt Egyesület azzal a felhívással fordul a magyar társadalomhoz, hogy a vadgesztenyéket gyűjtse össze és adja át Vörös-Kereszt Egylet helybeli fiókjainak, illetve választmányainak. Az egyesület ezt a felhívást most megismétli, mert nagyon fontos dolog. A Vadgesztenye Főgyűjtőhelye megtalálta a módját annak, hogy a vadgesztenyéből kinyerje a káros anyagokat, s ezáltal részben elejét vegye a mindjobban mutatkozó állateleség hiánynak. Kérik a magyar tanítókat arra, hogy egy-egy délután a tanulókkal gyűjtsenek lehullt gesztenyéket, s adják le a Vörös-Kereszt fióknak. A kalocsai Vörös-Kereszt Egyesület a kisszemináriumi kórház irodájában a délutáni órákban kilónként 6 fillérért veszi át a gyűjtött vadgesztenyét.

Tolvaj katona. Nagy Józsefné /Boszák Anna/, Tóth Gergelyné /Mácsai Ágnes/, Riczinger Istvánné /Szabó Borbála/ panaszt tettek folyó hónap 10-én a csendőrségen, hogy még szeptember havában kárukra lopást követtek el ismeretlen tettesek. Nagynétól 1000 K értékű 3 zsák őrölt paprikát, Tóthnétól 10 kg őrölt paprikát, Riczingernétől 4 zsák kukoricát loptak el. A csendőrök elkezdték a nyomozást, és csakhamar a tetteseket Leták István 24 éves szabadságolt katona és 2 fiatalkorú társa személyében kinyomozták. A tettesek a lopásokat beismerték. A kukoricát Barna József, a paprikát meg Greksa Istvánné /Varga Zsuzsanna/ géderlaki lakosoknak adták el. Letákot Budapesten az illetékes katonai parancsokságnak adták át, az ügyet a kalocsai ügyészséghez tették át.

Menekültek járásunkban. Folyó hónap 11-én és 12-én 118 erdélyi menekült érkezett Kalocsára. A menekültek eddig Budapesten tartózkodtak s onnan bocsátották őket ide. A többnyire asszonyokból és gyermekekből álló menekülteket a kalocsai járáshoz tartozó községekben helyezték el.

Összeállította: Takács Karolina


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás