100 éve írta a Kalocsai Néplap

2018.01.25 19:25   

XXXXI. évfolyam 48. szám – 1917. december 1.


Kitüntetett lelkész

A király az ellenséggel szembeni vitéz és önfeláldozó magatartása elismeréséül Quotidián Lajos tábori lelkésznek a lelkészi érdemkereszt 2. osztályát adományozta a fehér- vörös szalagon a kardokkal.

Névtelen levelek

A járási főszolgabíróhoz állandóan érkeznek névtelen levelek tele panasszal és feljelentésekkel. Illetékes helyről vett információnk szerint névtelen beadványok alapján semmiféle eljárás nem indíttatik, sőt az ilyen levelek végig nem olvastatnak.

Újabb csererokkant érkezése

Nagy öröm érte minap Kiss Ferenc Sándorné – Greksa Rozália – kalocsai asszonyt és nyolc élő gyermekét. Csehországból levelező lap érkezett az asszony címére, melyben másfél év óta orosz hadifogságban lévő férje tudatja, hogy mint csererokkant hazaérkezik. Majd jött Budapestről egy másik lap, mely szerint az Andrássy úti honvéd hadikórházban van. Kissné és gyermekei most már mindennap várják a férjet, családapát haza.

Katonai kitüntetés

Kákonyi István élelmezési katona az ellenség előtt teljesített kitűnő szolgálatáért a vas-érdemkeresztet kapta. Lakatos Ferenc tüzért meg az ellenség előtt való bátor és vitéz magatartásáért a bronz vitézségi éremmel tüntették ki.

A tej új maximális ára

Az országos közélelmezési hivatal a tehéntejért követelhető legmagasabb árakat a következőképpen állapította meg. A kis- és nagy községekben helyben átvéve a termelő és másfelől a tejkereskedő tejszövetkezet, feldolgozó telep vagy tejgyűjtő állomás közötti viszonylatban 70 fillér; termelő és fogyasztó közötti viszonylatban házhoz szállítva 72 fillér a tej ára.

Összeállította: Takács Karolina


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás