100 éve írta a Kalocsai Néplap

2018.03.07 16:16   

XXXXII. évfolyam 6. szám – 1918. február 9.


A pálinka áldozata

Hogy a pálinka mily gonosz ital s hogy annak mértéknélküli élvezete a vele eltöltekezőt könnyen börtönbe juttathatja. Egy miskei muzsikus tavaly június 24-én este több mint másfél deci pálinkától felhevülve a vele élő asszonyt veszekedés közben egy konyhakéssel megszúrta, aki 20 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. A kir. törvényszék emiatt a vádlottat hét hónapi börtönre ítélte. A kir. ügyész a büntetés súlyosbítása, a védő pedig annak enyhítése végett fellebbezett az ítélet ellen.

Értesítés

A kalocsavidéki tisztviselők beszerzési csoportja értesíti a tagokat, hogy a mák megérkezett, akik annak idején mákszükségletüket bejelentették, a jövő hét folyamán a reájuk eső részt meg fogják kapni. Tekintettel a rendelkezésre álló kevés mennyiségre, akik szükségletüket be nem jelentették, ez árura igényt nem tarthatnak. Előjegyzést tarhonyára, cigarettahüvelyre és pipere szappanra a hivatalos órák alatt folyó hónap 14-ig elfogadnak. A vidéki tagok szíveskedjenek a cipő utalványokat ugyanazon határidőig meghatalmazottaik által átvétetni.

Kölcsön könyvtár

A könyvtár létesítése érdekében, mely bárkinek csekély kölcsönzési díj befizetése ellenében rendelkezésre fog állni, a katolikus Sajtó Hölgybizottság a napokban kezdi meg a könyvgyűjtést. A minapi színielőadás jövedelméből szerzik be a szekrényeket, állványokat. Bizalommal fordulnak a lakossághoz, hogy akinek van e célra adományozható könyve, legyen kegyes tudatni és rendelkezésre bocsátani.

Paprika terület kiadó

Paprikatermelésre felesbe kiadó a középső kertekben 3400 négyszög öl kerti föld. A bérlő ott is lakhat a földön lévő gazdasági épületben egy szoba konyhában.

Összeállította:Takács Karolina


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás