100 év múlva írja a Kalocsai Néplap

2016.01.12 10:36    |    Összeállította: Sch  

Éjféli mise a Főszékesegyházban? Mivelhogy az Európai Kalifátus többé már egy drachmát sem ad katolikus templomok felújításaira, meglehet, hogy több mint száz év után idén a Karácsonyt már a Nagytemplomban ünnepelhetjük. Vörös Balázs főépítész, aki a Zárdatemplom dzsámivá alakítását is levezényelte, lapunknak elmondta, hogy amint befejezik a Kalocsa szívében talált Török-kori szobrok azonosítását, visszaszerelik a padokat, és a fő turisztikai attrakció ismét fogadhatja a híveket és a messzi földről idelátogatókat. Ugyanakkor még érvényt kell szerezni egy bontási határozatnak is, mivel a tornyokat beárnyékolja a Pilvax Hotel felső húsz emelete.

Majdnem tragédia. A múlt hét szerdáján, ahogy minden magyar városban, így Kalocsán is végre megnyitották az „Orbán Viktor 60 éve” kiállítást. A Látogatóközpontban Váczi Attila, a Semjén Zsolt Katolikus Általános Iskola és Gimnázium éltanulója Szőcs Géza: Milánói pavilon című versét szavalta éppen, amikor a rendezvényterem plafonjának tekintélyes része leszakadt. Személyi sérülés szerencsére nem történt, mert a közönség még a büfében pálinkázgatott, de a Felcsútot mintázó vasúti terepasztal és a stadion makettek gyakorlatilag teljesen megsemmisültek.

Munkahelyteremtés. Az egykorvolt Tesco bevásárlóközpont helyén (az idősebbek tán emlékeznek még rá gyerekkorukból), az immár hét évtizede parlagon heverő telken nagy sürgés-forgást tapasztalhat, aki arra jár. Egy távolkeleti konzorcium megvásárolta a területet, mivel úgy véli, hogy az olcsó munkaerő miatt megéri szexuális-segédeszköz-gyárát a váro-sunkba telepíteni. A leendő összeszerelő üzem – ahogy a népnyelv már most emlegeti,
„A Vibrátor” – remélhetőleg mintegy 50 női- és gyermekkéznek ad majd folyamatos munkát.

A környék híreiből. A Patajiak Köre pacalpörköltfőző versennyel ünnepelte fennállásának 130. évfordulóját. Honnan szereztek igazi pacalt, tekintve, hogy bár száz év óta hungarikum, de senkinek sincs gyomra hozzá? A szervező egyesület régvolt tagsága évtizedekkel ezelőtt előrelátó módon egy időkapszulát helyezett el a református templomban, melyet ez ünnepi alkalomból nyitottak ki, s ami nagy meglepetésre 100 kg mélyhűtött pacalt és egy pacalpörkölt receptet őrzött a hálás utókornak.

Jubileum. A 170 éves Kiss István művész-tanárt köszöntötték tanítványai a 45. életműkiállításának megnyitóján az ordasi Zsigmond Enikő Művelődési Ház udvarán. Az idei alkotótábor befejezéseként rendezett tárlatról a közszolgálati M21 kulturális televízió is készített egy összeállítást, így tisztelegve a matuzsálem korú alkotó előtt. – Mi a hosszú élet titka? – kérdezte a riporter. – Tudni kell élni! – válaszolta Kiss István hamiskás mosollyal, és belenyalt az ajándékba kapott 2097-es szüretelésű, 18 éves Pinat Noir-ba.

Kompország. A Nemzeti Közlekedési Vállalat ezúton tájékoztatja a lakosságot, hogy az alapozási munkálatok megkezdése miatt a Duna-szentbenedek – Paks II. közötti kompjárat ezentúl sűrűbben, óránként indul a paksi oldalról. A gerjeni és géderi kompok menetrendje változatlan: reggel 8 és délelőtt 10 órakor a páros rendszámú, délután 14 és 16 órakor a páratlan rendszámú gépkocsik kelhetnek át a Dunán – amennyiben rendelkeznek az éves kompbérlettel.


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás