Olvasónk tollából

25 év másfél órában

2015.03.06 08:45    |    Bükkös Judit  

Berta Zoli, Ágikák, Balázs. Harminc éve lakunk egymás mellett és most, 2015. február 19-én tudtam, tudhattam meg a városi könyvtárban az 1989 óta eltelt 25 évük szorgalmának, kitartásának, buktatóinak, küszködésének, tanulásának, tudásának, kemény munkájának és nem utolsó sorban családszeretetük, földszeretetük, munkaszeretetük eredményét, a Bio-Berta termékek megszületésének történetét.

A ’80-as évek elején munkából hazaérve gyakran láttam Zolit, tolta a talicskát, földet, követ, ami következett, kubikolt, rendezte épülő fészkük házépítési terepét.

Elkészült az épület – erre akkor azt mondták „erőd” – s lám, valóban erő és akarat volt és van benne. A követésre méltó jó erőd Berta család. Beköltözött az ifjú pár, Ági és Zoli, majd megszületett Ágika és Balázs.

Eltelt 28 év, benne sok minden volt, elmondta a családfő, Ágikák és Balázs. A termékek megszületésének története, bemutatása érdekfeszítő, érdekes, az előadásmód kellemes, figyelmet fenntartó volt, pedig nem fért bele egy órába.

Apa és fia évi váltásban végzi az üzemi és termőföldi munkát a bedolgozó családokkal, Ági édesanya elmerül a tornyosodó akták, levelek, papírhalmok rengetegében, végzi az ezzel kapcsolatos feladatokat. Ágika a marketinggel, értékesítéssel foglalkozik hétfőtől péntekig Kalocsán. Szombatonként hajnali négykor kel és a budapesti piacon árulja termékeiket, kérdésekre válaszol, foglalkozik a vevőkkel, érdeklődőkkel, amit nagyon szeret.

Prímák a homoktövis – őszibarackkal, meggyel, stb. ízesített – italok és a csúcs, az Ágika által kikísérletezett – ánizzsal, stb. ízesített – csokoládé. Ezt megerősítik a kóstolóban részesültek. Munkájuk gyümölcsét, mikor van idejük, pl. Balatonon vagy más vidékeken történő pihenéssel, kikapcsolódással élvezni, nem tudni, mert a szomszédból annyi látszik, hogy mennek és érkeznek és sokszor kerékpárral.

Egy kis „idill”: Ágika elmondta, hogy a homoktövis betakarításához öccsével csapatot szerveztek és versenyeztek. Tudni kell, hogy a homoktövis egy apró bogyójú cserje, a termés 4-5 cm-es tüskék tövében érik. A szüret egy hét akupunktúra reggeltől estig. Gondolom, ezt nem irigyli senki, ha igen, próbálja ki.

A most meglévő eredményt 25 év küzdelme előzte meg. A folytatás az ifjak kezében van, ők részt vettek az előzményekben és remélhetőleg a környék és az ország épülését sikerül szolgálni példájukkal, tevékenységükkel.

Nehéz és küzdelmes a mezőgazdasági munka, de enni, táplálkozni a jövőben is fog mindenki, és nem mindegy, hogy táplálékunk egészségünket vagy megbetegedésünket eredményezi.

Sajnálatos, hogy a városi televízió nem vette fel, mert érdekfeszítő, értéket és rendet – értékrendet képviselő családi bemutatkozás volt.

 


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás