A televízió hatalma

2018.01.07 14:46    |    Bálint Miklós lelkipásztor  

A La Zone Xtreme (Szélső-zóna) című kvízműsort Franciaországban forgatták évekkel ezelőtt. Ebben a játékban a közönségen és a műsorvezetőn kívül két játékos szerepelt, közülük az egyik egy kezelőpult mögött, míg a másik egy elkülönített fülkében, egy villamosszékhez hasonló szerkezetben foglalt helyet.

A fülkében ülő férfi kérdéseket hallott, melyekre ha rosszul válaszolt, a pult mögött ülő játékos eltolt egy kart, melynek következtében játékostársa először csak 20, de végül akár 460 volt feszültségű áramütést kapott. A „villamosszékben” ugyan nem volt áram, de erről csak két beépített ember, a műsorvezető és a fülkében ülő játékos tudott. A kabinban ülő játékos szerepét egy színész alakította, akit társa nem láthatott, de fájdalmas kiáltásait és az „áramütések” befejezésére vonatkozó kéréseit hallotta. Amikor a pult mögött ülő játékos abba akarta hagyni a karok tologatását, a műsorvezető csak ennyit mondott: „ne aggódjon, a felelősség a műsort terheli”.

E furcsa játék ötlete amerikai szociálpszichológus, Stanley Milgam nevéhez fűződik, aki 1961-ben a Yale Egyetemen azt vizsgálta, hogy az emberek képesek-e agresszív cselekedetek végrehajtására, ha egy felsőbb hatalom vállalja azért a felelősséget. Milgam a kísérlet előtt több pszichológust is megkérdezett arról, hogy szerintük mi lesz az eredmény. Ők úgy gondolták, hogy a feltétel nélkül engedelmeskedők aránya legfeljebb 10 % lesz, és a legmagasabb feszültség 150 volt. Ehhez képest a kísérletben részt vevők 65 %-a volt hajlandó kiadni a legnagyobb áramütést, és egyetlen személy sem ált meg a 300 volt alatt. A sokkoló eredményhez képest a francia kísérlet még elgondolkodtatóbb. Ott ugyanis a játékosok 81 %-a ment el a legfelsőbb, ez esetben 460 voltos határig úgy, hogy az utolsó karok elmozdításakor a színész már halált színlelt. „A kérdezők a televízió hatalmába kerültek. Egy olyan rendszerbe, amely „nyugodt diktatúraként” kényszeríti engedelmességre az embereket” – mondja Jean-Léon Beauvois, a televíziós kísérletben közreműködő szociálpszichológus. Látszólag senki nem kényszerít minket agresszivitásra vagy akaratunk elleni cselekedetekre. Vagy mégis? Egy átlagos magyar ember napi öt órát ül a televízió előtt – derül ki egy felmérésből. Többnyire valóságshow-kat és sorozatokat néznek, s közben észrevétlenül egy új értékrend csöpög a szívükbe. Paráznaság, homoszexualitás, együttélés, válás, gyűlölet, gyilkosság, trágárbeszéd, varázslás… – és mindez szórakoztató formában.

Isten szava a Biblia nem erre tanít bennünket. Ha Isten oltalma és nem televízió (internet, facebook, okos telefon, …) hatalma alatt akarjuk élni mindennapjainkat, vigyáznunk kell, hogy mit engedünk be a szemeinken és füleinket keresztül az életünkbe, szívünkbe. Legyünk körültekintők, óvatosak, és fogadjuk meg Pál apostol szavait: „…mindent gondosan vizsgáljatok meg, hogy valóban Istentől származik-e! Ha igen, akkor ahhoz ragaszkodjatok, de maradjatok távol mindentől, ami gonosznak látszik!” (I Thessalonika 5,21-22) Egy istenfélő embernek a megvizsgálásban csak egyetlen mércéje lehet, ez pedig Isten szava, a Biblia, nem pedig az istentelen értékrendek.Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás