A választópolgár másik arca

2015.05.07 11:39    |    Maros Pál  

Eseménydús időszak van mögöttünk. Kinek így, kinek úgy. Az elmúlt év tele volt várakozásokkal, az idei meg azt mondja, ideje néhány dolgot alaposan újragondolni. Az újragondolás nem feltétlenül jelenti eddigi hiteink, reményeink feladását, inkább időtállóságukat kell mérlegre tegyük. A város vezetésében a váltás sokakban elindított váltást a gondolkodásmódban is. Legelsősorban el kell ismerni, hogy országosan a jelenlegi túlhatalom, „a mindent megtehetek, mert úgy gondolom, fel vagyok rá hatalmazva” szemlélet, vezetési stílus túlzásokra viszi a hatalmat.

Hibái ellenére jó ez a mi kis demokráciánk. Mód van rá, ha az emberek akarnak, választhatnak. Egyszer így, egyszer úgy. El kell ismerni, a választópolgár bölcsen dönt. Mindig. Amikor az ígérgetőkre szavaz, reménykedik, hogy beváltják (ha nem is az egészet, a javát). Ha nem váltják be, büntet. Másoknak ad felhatalmazást. Jó volt ősszel látni, bár kényszerű mosollyal, de összeállt egy új tablókép, új arcokkal, tervekkel, tenni akarással. Rövid még az idő látványos, mindenkit kielégítő eredmények számonkérésére. Vannak jelek, melyek reménykeltők és vannak, melyek kevésbé. Egy azonban vitathatatlan, a tenni akarás – a városért, a benne lakókért. A megfontolva haladás egyik ismertetőjele az előre tudható, be nem váltható ígéretek hangoztatásának mellőzése. Vagyunk e téren már annyira tapasztaltak, hogy azonnal rávágnánk, na ebből se lesz semmi.

Újra kellene gondolni magunk alkotta mítoszainkat. Például turizmus, mint húzóágazat. Négy teljes év volt rá. Nem sikerült. Nem a mi hibánk. Be kell látni, nincs olyasmink, amiért ide jönnének a bel- és külföldi turisták. Kár ezt erőltetni. Ettől mi még büszkék lehetünk értékeinkre. Egyvalamiben vagyunk gazdagok, képezhető emberekben. Munkához kellene látni. Ahogy minden kis faluba a közelmúltban elment az erőmű-kell-nekünk agitációs-csapat, ugyanúgy kellene egy csapat, amelyik a képezhető emberek képzésébe fogna bele végre már.

Úgy nézett ki, keserű döbbenettel kell majd tudomásul vennünk, hogy az évszázad ígérete, a híd, és ezzel kapcsolatban a munka(hely)teremtés az aláírások ellenére mára már csak délibábként lebeg a Duna fölött, hogy megint nélkülünk döntenek, rólunk. Itt elsősorban azok érezhették az arconcsapás fájdalmát, akik ezt a mindent megtehető túlhatalmat szavazataikkal jóhiszeműen létrehozták. Viszont nincs az a hatalom, amelyik egy „jó üggyé” összeálló közösség akaratát figyelmen kívül merné hagyni. Egyre többször hallani, hogy csak meglesz az a híd. Ha ez már nem ígéret, hanem szándék, akkor mi győztünk, és nagyon nem volna helyénvaló, ha megindulna a siker kisajátítása, hogy mi kezdtük, meg hogy ti nem hittetek benne.

A mi dolgunk most a „közösen beszéljük meg, tanuljunk belőle” disputa elkezdése kellene legyen. A másban hívő ember is jóember, amit hajlamosak vagyunk elfelejteni. Ő a szomszéd, a munkatárs, a barát, stb., vagy csak valaki, aki szembejön velünk az utcán, a mi utcánkban, a mi lakóhelyünkön, a mi országunkban.

De hát hogyan? – fakad ki az emberből, mint felszakadt sebből a gyógyulni akarás! A türelem, a másik meghallgatása, engedni, hogy – a felhalmozott, „ezt most el kell mondjam valakinek” – kimondassék, ez talán megteremthetné az esélyét annak, hogy kiszabaduljunk saját csapdáinkból. Nem legyőzni, meghallgatni. Nem elítélni, megérteni. Lépjünk sok apró kicsit, egymás felé.

A képviselő másik arca sorozat mintájára – nagyon helyesen nem válogatva a képviselők között – elindulhatna egy másfajta sorozat is. A választópolgár másik arca. Mondjuk, valahogy így: ez volt Maros Pál másik arca, hogy ízlelgessük a másik gondolatát, véleményét. Egy hazánk van, ezért csak egy célunk lehet, jobbá, élhetőbbé tenni, hogy minél többen kifejthessék képességeiket mindannyiunk javára. Nem kis feladat, de ott lenni valaminek az elején és valamikor elmondani, én is ott voltam, az én kezem, eszem munkája is benne van, elég indok lehet valami még-nem-voltba belefogni.


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás