Jó „ajándékötleteket” nem csak karácsonyra!

2014.11.27 14:32    |    Bálint Miklós lelkipásztor  

Gyorsan eltelt ez az év, szinte elrepült. Olyan sok mindenre nem maradt időnk. Nem baj – legyintünk –, majd jövőre… Ajándékozási lázban ég már minden november végétől, és az embereket mindennap az foglalkoztatja: „Mit vegyek és főleg mennyiért? Jó lenne valami különös, egyedit kitalálni…”

Gyorsabban megveszünk valami vackot, mint hogy minőségi időt töltenénk el azokkal, akiket szeretünk. És itt a hangsúly a minőségi szón van. Eltölteni az időt együtt könnyen megy, de egymással időt tölteni, az mást jelent. A karácsonyi nagy rohanásban szánjunk időt arra, hogy meghallgassuk a másikat és beszélgessünk vele. Szüleinkre vagy gyermekeinkre ne csak legyintsünk, hogy „hadd mondja a magáét”, majd elvonulunk a saját szobánkba, várva a karácsonyt! Hallgassuk meg őket, de figyelmesen, beszélgessünk velük! Figyeld meg, hogy jobban fogják értékelni, mint a legújabb játékot, ruhát…, amit tőled kapnak, és hidd el, egy ilyen beszélgetős karácsonyra mindig emlékezni fog az egész család. Sokszor azért nem segítünk másoknak, mert nincs rá idő, „épp rohanok valahova, most nem érek rá.” Ez a karácsony pont jó lesz arra, hogy segítsünk annak, aki rászorul. Tudjuk mindannyian, hogy kiről van szó! A szomszéd néniről, gyermekeit egyedül nevelő anyukáról… vagy éppen otthon szüleink vagy gyermekeink. Ha nem szólnak, akkor is ajánljuk fel a segítségünket. Igazából az lenne a legjobb, ha a segítés kérés nélkül is menne. Karácsonykor lesz néhány lazább nap, amikor az ember akkor kel fel, amikor akar. Az ilyen semmittevésben bárcsak szánnánk időt arra, amiről valójában a karácsony szól. Olvassuk el a karácsony üzenetét a Bibliából. Adjunk esélyt magunknak, hogy jobban megismerjük Őt, akinek a „születésnapját” ünnepeljük. Ezek nem olyan spontán dolgok, ezeket szántszándékkal kell tenni! Erővel, odaszánással, de elsősorban szeretetből. Időt kell szakítani! Könnyen elfolyik mellettünk egy újabb esztendő, és sokszor nem tudunk elszámolni napjainkkal. „Mit is csináltam tegnap délután? Hát nem tudom, csak úgy eltelt.” Sajnos sokszor így szalad el mellettünk karácsony ünnepe is! Akik és amik fontosak számunkra, azzal foglalkozzunk. Gondoljuk át, mi az, ki az, ami és aki igazán fontos nekünk, és szánjunk rá, ha kell szakítsunk rá időt. Mindez nem kerül semmibe, és mégis sok örömöt okozhat másoknak, nem csak karácsonykor, hanem utána is. A kalkuttai gyermekotthon falán olvasható felirat pontosan kifejezi azt, amire gondolok:

Adj időt a gondolatnak, erőd forrása ez. Adj időt az imának, a legnagyobb erő a földön ez. Adj időt a mosolynak, a lélek zenéje ez. Adj időt a játéknak, az örök ifjúság titka ez. Adj időt a szeretetnek, és légy szeretet, Isten adománya ez. Adj időt az adakozásnak, az önzésre nem juthat idő. Adj időt az olvasásnak, a bölcsesség kútja ez. Adj időt a barátságnak, a boldogság útja ez. Adj időt a munkának, a siker ára ez. Adj időt a szeretetnek, a mennynek kulcsa ez.”

Kívánok jó „ajándékötleteket” karácsonyra!

 


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás