Mondom a magamét

Vigyázat, álmozdonyvezető!

2010.01.28 12:47    |    Csapai Lajos  

Aki szinte bibliaként olvassa a ©vejket – mint például én – az előbb-utóbb maga is a derék katonához hasonlatossá válik, vagyis minden történetről egy másik jut az eszébe. Ezért ne csodálkozzék a kedves olvasó, ha az e heti episztolámat azzal kezdem, hogy a hatvanas években, amikor még létezett a vecsei járás és az ő járási rendőrkapitánysága, akadt egy híresen toronyeszű közlekedési járőre, akit talán a hírhedt kalocsai rendőrhöz – a nevét kegyeletből mellőzöm – lehetne csak hasonlítani.

Emberünk a Csabonyi Csárdánál, az 51-es út legveszélyesebb kanyarjában állította fel harcálláspontját és szorgalmasan állítgatta meg az autókat, noha szerencséjére a hatvanas évek forgalmát nagyjából a ludasszállási autópályáéhoz lehetne leginkább hasonlítani. De azért akadt néhány teherautó, ©koda Oktávia, Moszkvics 407-es, és persze menetrendszerű Ikarus 55-ös, amely arrafelé döngetett, így a rendőr nem maradt munka nélkül. Leintette a menetrendszerű Ikarust, amely akkorát fékezett a tárcsa láttán, hogy egy hátul utazó öregasszonynak a tehetetlenségi erő kitépte szájából a protézist, ami egy előtte ülő egyházfi ölébe esett.

A hatalmas monstrum remegve megállt, a sofőr letekerte az ablakot és kérdőn a rendőrre nézett, mire az határozott hangon a menetlevelet, a forgalmi engedélyt és jogosítványt kérte. A sofőr értetlenül nézett a szervre, aztán egy hosszú pillanat múlva csak annyit mondott: „Anyád!” Az ezt követő szabálysértési eljárásban jó humora volt az ügyintézőnek, mert közforgalmú jármű akadályoztatása címén a buzgó rendőrt jelentette fel és egy időre körlet takarításra kötelezték.

A fenti történetben valós a rendőr és valós a buszsofőr, éppúgy, mint az alábbi sztoriban, amelyet a Blikk tett közzé. Eszerint egy álmozdonyvezető hónapok óta vezetgette a MÁV vonatait kedvenc szakaszán, a Székesfehérvár-Budapest útvonalon. Igényes ember volt, hiszen itt közlekedtek a legmodernebb mozdonyok. Szépen vasalt MÁV egyenruhát hordott a hozzávaló vezéri táskával, vagyis mindene megvolt, csak éppen a mozdonyra szóló jogosítvány hiányzott. Annyira élethűen álcázta magát, hogy megismerkedett szinte valamennyi mozdonyvezető kollégával, csak éppen az ő nevét nem tudta senki. A vasúttársaság belső ellenőrzésének nem sikerült igazoltatni a 25 éves fickót, de a VII. kerületi rendőröknek igen, akik őrizetbe is vették.

Egyelőre a MÁV Trakció azt vizsgálja, szállított-e és mikor mennyi utast a csaló és utánajárnak a furcsa ügy minden mozzanatának. Éppen időben.

Az eset intő jelként szolgálhat a busz- és hajóvállalatoknak, a légitársaságokról már nem is beszélve, ahol viszonylag ritka a csalóknak ez a furcsa vonzalma a járművek irányítása iránt, meg aztán az efféle kalandok sem végződnek ilyen szerencsésen.

Lehet, hogy a vecsei rendőrnek volt mégis igaza?


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás