Állam, a lapító

2016.08.19 11:18    |    -sch-  

„Itten van gusztus huszadika. Kotmányunk ünnepe. Új kenyér, új buza, Estván király, miazmás. Új kenyér, új buza. Új buza, termékenység. Termékenység, sok lada. Sok lada, élüzem!”

Senki nem tudja számomra tömörebben összefoglalni e Nemzeti Ünnepünk mondanivalóját ma (egy gyors pillantás a fejlécre, s hangsúlyozom: MA,), mint Falkay „elvt” téeszmelléküzemág-vezető a „ladagyárból”, amikor a sok pofátlan lopás és a nők „kvázi plostiuálttá avanzsáltatása” után azt ajánlották neki, tán kéne a kétkezi melósnőknek is „juttatni” valamit. Megideologizáltak hát a téeszelnökkel egy birka-vacsorát, s ha sótlan is volt kissé a perkelt, mindenki jól érezte magát. Egy darabig. Mert a főnökök nagy kevélységükben nem sejtették, hogy az alamizsnát kanalazó asszonyok átlátnak rajtuk, már lehullt a lepel. Így addig feszítették a húrt, míg saját hazugságaikat eltüntetendő magukra gyújtották az addig egész vidám barakkot.

Vannak ilyen tematikus, ünnepi filmjeim: karácsonykor „A lator” megy, húsvétkor a „Brian élete”. Csak semmi pátosz, folyik a csapból elég. Augusztus 20-ára két film is jut, sokszor nem is tudom, melyiket nézzem meg először. Egyik jobb, mint a másik és mindkettő a miénk, Magyaroké. Ki másé lenne?

Kalocsai Néplap

Talán sejthető a bevezetőből, hogy az egyik az „Egészsé-ges erotika”, míg a másik, a kicsit komolyabb „Veri az ördög a feleségét” címen fut a tévében. Mindkét film a nyolcvanas évek már poshadó szocializmusában született, rengetegszer vetítették az elmúlt harminc évben, de sajnos az ismétlésekkel aktualitásuk semmit sem kopott. Túl a zseniális alakításokon (Rajhona Ádám itt, Pásztor Erzsi amott, hogy csak a legjobbakat emeljem ki a jók közül) más-más szemszögből karakí-roznak ki Minket. Minket, bizonyos fényben és szögből talán nagynak tűnő kisembereket: hiszen az Állam, mi vagyunk.

A két film szemmelfogható bizonyítéka annak, hogy ezzel a tudattal nem nagyon tudunk semmit se kezdeni a „rendszer-változás” óta, s ez az amit – ha már így van, akkor – végképp igyekeznek elfelejttetni velünk a Hatalmasok. (Ez a „rendszer-változás” a legszarkasztikusabb megjegyzésem volt valamennyi közül ezeken a lapokon. Már-már lázárian cinikus.)

Nem szaporítanám nagyon a szót, ha ki szeretné ereszteni a bennünk élő államot, nézze meg ezeket a filmeket, nézze a képernyőt, mint egy tükröt, nézze, mint egy parabolát, mint múltat és jövőt, nézze velem, aki amekkorákat röhögött rajtuk régen, akkorákat sír most belül.

Jöhet a tűzijáték!

 

Függelék: a köztévék minden szervilizmusuk dacára olykor le is adják egyiket-másikat az ünnep apropóján (butaság? cinizmus? szabotázs?). Ahogy nézem a műsort, ezúttal is: az M3-on pénteken 21.55-kor Veri az ördög a feleségét (vasárnap 14.35-kor ismét), míg a Mozi+ csatorna az Egészséges erotikát vetíti 21-én, 1.55-kor.

 


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás