Egy kis állami, egy kis eltitkolt

2009.01.02 09:42    |    Zsiga Ferenc  

Aki figyelmes, láthatta, ezek a gondolataim „A munkaképesnek dolgozni kell a segélyért” című írásom mellett jelennek meg a Kalocsai Néplapban, melyben szárazon, a tényekre hagyatkozva próbálom meg bemutatni a szociális segélyezés januártól bevezetendő új rendszerét. Ezzel az új rendszerrel nagyobb részt egyetértek, kisebb részben nem. A „nem” annak szól, hogy már nem gyerekszegénységről, az iskolai szegregáció felszámolásáról szól a szociálpolitika, hanem most az a legfontosabb feladata, hogy milyen módon lehet megreformálni a jóléti kiadások legkisebb kasszáját, évi 60 milliárd forint, és megbüntetni az „ingyenélőket”. Csak a 60 milliárd forint viszonyítási alapjaként érdemes tudni: a minap a veszteségesen működő Budapesti Közlekedési Vállalat a készülő sztrájk elkerülése érdekében 30 milliárd forint (az egész ország tárgyalt segélykeretének a felét) állami támogatásként kapta meg a kormánytól. A BKV buszokkal, villamosokkal, a metróval főleg a fővárosiak közlekednek, a vidékieknek nem adtak semmit.

Az egyértelmű helyeslésem annak a munkára ösztönzésnek szól, amiről eddig hiába értekezett a szakma, a monoki „modellnek”, az országos szimpátiát, majd visszhangot kiváltó, igaz jogszabálysértő elhatározásnak kellett bekövetkeznie ahhoz, hogy hirtelen a napi politika szintjére emelt probléma kezelésére megkezdődjön a kormányzati ötletelés.

Most ott tartunk, hogy az ötletek egy részét meg is szavazták, de a szankcióknál jó magyar szokás szerint megint a szegényeken, ezúttal a legszegényebbeken verik el a port. A törvény betűje szerint a jövőben első alkalommal egy hónapra felfüggesztik a segélyét, második alkalommal már kizárják a segélyezésből azt, aki a segélyért ugyan már dolgozik, de van annyira elvetemült, hogy az éhenhaláshoz sok, a megélhetéshez kevés kis pénz mellett csak azért, hogy a gyerekeit eltarthassa, egy kicsit feketén is dolgozik.

Ha szigorúan a tényeket nézem, nagyon helyes: aki tud, az ne segélyből éljen, hanem dolgozzon. A kritikám annak a kérdésnek a feltevőjének szól, aki azt mondja: ha meg dolgozik már a segélyért, akkor minek neki a feketemunka?

Milyen, látszólag felemelő, igazságos ez a feketézés elleni felháborodás egy olyan országban, amelyben a munkavállalók egy része a fizetésének csak egy részét kapja bejelentve, a másikat meg zsebbe. A napokban járt nálam egy nehézgépkezelő, aki az egyik autópálya építésén dolgozik. Hivatalosan 56 ezer forintért. A tényleges jövedelme persze 300 ezer havonta. Most nem róla beszélek, mert ő nem segélyből él. Ám szemben a városi legendákkal, segélyből nem lehet megélni. Ezt mindenki, még a törvényalkotó is tudja. Mégis, valami különös ok folytán a segélyből élőkön kezdik a rendteremtést, hogy még attól a kicsitől is elessenek, amire az emberhez méltó megélhetéshez mindenképpen szükségük volna. Ők azok, akik a jobb megélhetésükért nem csak a segélyért munkát, de az azon felüli munkát is vállalják, hogy valahogy boldoguljanak. Érdekes, hogy nem az egészségügyben kezdik, hogy aki a hálapénzt először elfogadja, annak felfüggesztik a fizetését, másodszor meg elbocsátják. Nem is a pártoknál, ahol szintén hasonló szerkezetben jutnak támogatáshoz. Egy kis állami forrás, egy kis eltitkolt, mondjuk alapítványi, mint ahogyan ezt a Zuschlag-ügy olyan szépen bemutatja.

Aki a hazai realitásokkal számol, az tisztában van azzal: meg kell becsülni azokat, akik a segély mellett is dolgozni akarnak. Sok reményük nincs, mert a legtöbbjük szakképzetlen, legfeljebb nyolc általánost végzett, és munkát senki nem kínál számukra. A válság miatt még annyi esélyük sem lesz, mint korábban, mert olyanok is ezrével kerülnek az utcára, akik szakképzettek. Marad hát a napszám, a budi tisztítása, a takarítás, építkezés, a terménybetaka-rítás. Ezek az emberek nem azért vállalják feketén a munkát, mert utálnák, ha ezért később nyugdíjat kapnának. Egyszerűen tény, hogy Magyarországon máshogy ma számukra nincs munka. Érdekes lenne, ha kijelentenék, hogy csak bejelentés mellett hajlandók feltörni a betont a gazda udvarában. Talán még ettől is érdekesebb, hogy akik ezt a rendelkezést hozták, képmutató módon – bár jól tudják, hogy mind gyakrabban lengi őket körbe a köz ellenszenve – azok csak 15 százalékkal adóznak.


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás