A mi hidunk

2015.08.19 11:08    |    Maros Pál  

A híd nemcsak építmény, szimbólum is. Egy akadály legyőzésének szimbóluma. Nézzük, mit győzne le a mi hidunk. Természeti akadályt, a Dunát. Egy tizenhatezresre zsugorodott város és elöregedett vonzáskörzete előtt nyílna meg egy új út, egy új lehetőség.

Mit nyerünk, Paksot leszámítva? Rövidebb úton juthatunk el Siófokra, úgy 40 km-rel. Időmegtakarítás az útviszonyok miatt szinte semmi. Könnyen lehet, hogy a két városban – Simontornya, Tamási – találnak munkát páran, bár a két város összlakossága nem éri el Kalocsáét és iparilag sem azzal tűnnek ki, hogy az átlagosnál bármiben is fejlettebbek. Ez nem kritikai észrevétel az ottaniakra nézve, hanem ténykérdés.

Kalocsának hosszú időre befogják a száját, mert ameddig a híd állni fog, mindig a fejünkre olvashatják: kaptatok hidat, mit akartok még!

Paks 2 megépül 7-8 év alatt. Az építkezés jellegéből adódóan nem várható, hogy az új hídon százszámra haladnak majd naponta oda-vissza helyi munkavállalók. Ráadásul semmi olyan plusz tudással sem rendelkezünk, hogy kivételezett helyzetbe kerüljünk. Az építkezés kezdetben földmunkával indul. Ha most kezdenénk el nagy teljesítményű földmunkagép kezelők képzését, már elkéstünk. Talán a speciális hegesztési technológiák képzésére lenne idő. Ez a tudás az erőmű építése után sem válna holt-tudássá, mert erre a tudásra kereslet van. Helyi építőipari cégek esetleg elnyerhetnek kisebb munkákat.

Az igazán nagy kérdés, hogy az erőmű fölépítése után hányan kelnek át naponta a hídon munkavégzés céljából. A dusnoki híd tapasztalataiból kiindulva elmondható, sem Szekszárdon, sem Dusnokon nem indult meg olyan fejlődés, amit egyértelműen a Szent László-híd generált volna.

Ezek után csak fel kell tenni a kérdést: kinek az érdeke a mi hidunk? Leszámítva a szavazatszerzést, be kellene látnunk, nem a kalocsaiaké, mert mi is lenne Kalocsa érdeke?

Kalocsa érdeke a tartós növekedés, tartós jobb-lét elérése kellene legyen. A helyi ipar, szolgáltatás olyan szakaszba ért, ahonnan önerőből nem képes pozitív irányú változásra. Egy-két jó ötlet néha megvalósul, de az nem igazán érezteti hatását az egészre nézve, inkább annak bizonyítéka, lennének itt jócskán bátor, jó képességű vállalkozók, amennyiben megfelelő lehetőségek állnának rendelkezésre. Ezeket a lehetőségeket csak egyféleképpen lehet megteremteni.

Képzéssel. Bebizonyosodott, nem vagyunk (szinte) senki számára kedvező befektetői célpont, ezért csak a magunk erejére, eszére építhetünk. Két úton is el lehetne indulni egyszerre.

Az egyik, a paprika. Visszakövetelni Kalocsa jogát a paprikához. Fájdalmasan elkeserítő most a Chronos 8 felújítása kapcsán a túloldalon álló épület állapota. Az épület valamikor a paprika „temploma” volt. Ezt a (mezőgazdasági) szentélyt vissza kell helyezzük méltó helyére és ki kell bővíteni további mezőgazdasági kutatási területekkel. Jussunk van hozzá, mert a mienk!

A másik. Egy modern (felnőtt) oktatóközpont a XXI. század elvárásainak megfelelően. Ezzel, tulajdonképpen saját magunkat a hajunknál fogva emelnénk ki a vízből, vagy kiülhetünk a Duna partra a mi hidunk alá és nézhetjük, hogy úszik el az utolsó szalmaszál, melyben megkapaszkodhatnánk.

A mi hidunk töredékének árából olyan központot lehetne teremteni, ami nemcsak Kalocsa, nemcsak a régió, hanem szinte a fél országra olyan hatással lehetne, hogy ennek eredménye nemcsak itt mutatkozna meg, hiszen bizonyságot nyerne, hogy igenis képesek vagyunk a magunk erejéből megújulni, csak kell hozzá egy kis (pénz) mag, ahogy a mi paprikánk is a jó mag miatt adja ételeink utolérhetetlen ízét.


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás