Amit én akarok

2008.06.21 19:03    |    Kollár Kata  

Ez a nap… Egyszerűen nem tudok egy olyan helyet találni ebben a városban, ahol nyugodtan tehetném a dolgom, nem zavarna senki, beszélhetnék, csacsoghatnék, ha jól esik, feltehetném a lábam az asztalra, nem kellene törődnöm határidőkkel, tiltásokkal, kérésekkel, kérdésekkel. Szeretnék egy számomra ideális világot, egy idealizáltat, olyat, amit csak én alakítok ki magamnak, saját konvenciókkal, tűrésekkel, tiltásokkal. Elég volt!

Elég volt abból, hogy szót kell fogadnom mindenkinek. Elég volt abból, hogy játszanom kell a jó kislányt, aki mindenkihez kedves és békés és aranyos. Elég volt a veszekedésekből, nem tudok tovább kiabálni az igazamért, és nem is fogok, mert nem látom értelmét. Soha nincs igazam. Elég volt abból, hogy nem becsülnek meg, hogy kevesebbre értékelnek, mint ami vagyok. Nem tűröm tovább, hogy skatulyába szorítsanak, hogy a négy fal között éljek, hogy ne kapjak levegőt az időpontok áradatától, hogy belefulladjak a betűkbe, amelyeket le kell írnom, az oldalakba, amiket meg kell tanulnom, hogy egyről a kettőre jussak. Tele van a padlásom a jótanácsokkal, kíméljetek, nem tudok többet befogadni. Ne ajánljatok semmit és senkit, meg tudom magam is csinálni. Sőt, ne is segítsetek. Nagy vagyok már, megoldom. Hagyjatok magamra, boldogulni szeretnék egyedül ebben a nagy világban, megpróbálni, mire vagyok képes egyedül, hogy kipróbáljam a körmeim, az eszem, a tudásom, amit eddig elsajátítottam.

18 év alatt sok mindent eltűrtem. Azt hiszem, ezek után kijár egy kis nyugalom. Nem nagy, csak egy pici. Hogy tudjak aludni legalább reggel kilencig, és akkor üljek le pihenni, amikor kedvem szottyan. Egy olyan életet szeretnék, ahol én vagyok a kormányos, csakis én, és nem kell, hogy érdekeljen más. Tanulni akarok a hibáimból, s nem akarom, hogy más tanítson. Kell egy kis szabadság, kitörés, száguldani a semmibe, s tudni, egyszer jó lesz, nagyon. Igen. Ezt szeretném. Lehetne?


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás