Áprilisi évfordulók

2017.05.11 14:03   

Bár a kisebb moziknak bealkonyulni látszik, mégis (vagy épp ezért) a nyilvánosság elé kívánkozik egy százéves évforduló: 1917. április 8-án nyitotta meg Jurcsó Antal nyomdatulajdonos „Modern Mozgó” névvel Kalocsán a mozit a kaszinó nyári helyiségében, ami a mai Ifjúsági Ház. A mozi állandó épülete 1927-ben készült el, ami szintén kerek – 90 éves – évfordulónak számít. (Asbóth M.–Romsics I. Kalocsa múltja és jelene)

90 éve, azaz 1927 áprilisában artézi kutat fúrtak a Rokkanttelepen, ahol a mai napig létezik még működő utcai kút. Ebben a hónapban települt Kalocsára Budapestről Berger Artúr szappangyáros üzeme, és ekkor helyezték Szegedre Obermayer Ernőt, hogy megszervezze kalocsai mintára a Szegedi Mezőgazdasági Vegykísérleti és Paprikakutató Állomást. A kalocsai intézmény vezetője Horváth Ferenc lett. (Asbóth M.–Romsics I. Kalocsa múltja és jelene)

80 éve, 1937. április 22-én született Csornapusztán Hargitay György labdarúgó edző, testnevelő tanár és szakíró. A Testnevelési Főiskolán szerzett diplomát, később maga is tanára lett az intézménynek, 1978-tól adjunktusként, 1984-ben doktorált. 1964-től volt edző, foglalkozott a labdarúgás módszertanával, sportpedagógiai problémáival, több elismert könyve jelent meg a témában. Az idősebb kalocsaiak még emlékeznek a tragikus napra, amikor halálos baleset érte Meszesen (1985. aug. 25.). (Magyar Életrajzi Lexikon)

60 éve, 1957. április 15-én alakult meg a Kalocsai Helyőrségi Zenekar. Első karnagya Ladnai Gyula őrnagy lett. A zenekar igen sikeres pályafutása 47 év után, 2004. szeptember 25-én ért véget egy emlékezetes búcsúkoncerttel. Helyi rendezvényeken, ünnepeken, hazai és külföldi katonazenekari fesztiválokon léptek fel sikerrel, két ízben kapták meg a Kalocsa Városért Díjat. Utolsó karnagya, Filus Antal 1981-ben és 1993-ban országos első helyezett lett zenekarvezetőként, 1995-ben pedig Eg-ressy Béni Díjat kapott. Az együttes több tagja ma is zenekarvezetőként dolgozik a környező településeken. (forrás: Asbóth M.–Romsics I. Kalocsa múltja és jelene)

Az információkat a fel-tüntetett forrásokból gyűjtötte Gábor Erika


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás