Mondom a magamét

Az a hülye akác...

2009.02.19 11:36    |    Csapai Lajos  

Lassan elcsitulnak a sajtóban a veszprémi borzalmas gyilkosság által kiváltott hullámok, s amint az várható volt, a cigányszervezeteken kívül megnyilatkoztak az ország vezetői is. Anélkül, hogy állásfoglalásaikat részletesen ismertetnénk, elegendő két félmondat ahhoz, hogy a lényegre tapintsunk. Gyurcsány Ferenc szerint „nem lehet cigányozni”, míg az ellenzék vezére akként nyilatkozott, hogy az utóbbi időben jelentősen növekedett a cigány származású bűnelkövetők száma. Hogy Orbán Viktor milyen statisztikai adatokra alapozta véleményét, azt nem tudjuk, de az tény, hogy a rendőrségen Pintér Sándor óta tilos etnikai alapon megkülönböztetni a bűnözőket.

Nagy kár, hogy a magyar társadalom két meghatározó személyisége nem tudott kialakítani egy közös platformot ebben a fontos, a társadalmat megosztó kérdésben (sem).

Veszprém után már semmi sem a régi: a sajtóban és közbeszédben újra használható a „cigány” megjelölés egy kisebbségi népcsoportra, ami a legtermészetesebb dolog, hiszen az agyonerőltetett „roma” kifejezés cigány nyelven azt jelenti, hogy „ember”, megkülönböztetve a „ro-mungro” (magyar ember) szótól. De ne nyelvészkedjünk, mert nem ez a problémák gyökere. Az igazi törésvonal ott húzódik társadalmunkban, hogy képesek vagyunk-e különbséget tenni bűnöző cigányok és cigánybűnözés között. Ha igen, akkor nincs szükség annak külön hangsúlyozására, hogy az elkövető cigány származású, ugyanis elvileg a törvény előtt mindenki egyenrangú, azt kapja, amit megérdemel.

A múlt héten egy megbeszélésre invitálták a helyi sajtót a rendőrkapitányságra, s már az különlegessé tette a meghívást, hogy a megbeszélés első részére voltunk csak hivatalosak, ahol a Kalocsa környéki cigányvezetők mondták el véleményüket a veszprémi gyilkosság után kialakult helyzetről. Mint azt Jakab Béla miskei ÖCO vezető hangsúlyozta, a tetteseket nem lehet egy kalap alá venni a magyarországi cigánysággal, amely érzi a nyomasztó szorítást, ami általánosító megjegyzésekben, helyenként apróbb konfliktusokban is megnyilvánul. Jakab Béla meglehetősen sommásan, a magyar sajtót tette felelőssé a feszültségekért, amely – szerinte – cigányellenes felhangokkal szinte uszította a többséget, s ez egy kicsit arra hajazott, mint amikor a magyar fociválogatott gyenge szereplése okán Hofi Géza azt a hülye akácot (mármint a kapufát) jelölte meg minden bajok okozójául. Jakab Béla úr gondolhatja így, de a feszültséget nem a magyar sajtó, hanem a három gyanúsított, Sztojka Iván, Németh Győző és Raffael Sándor által feltételezhetően elkövetett gyilkosság és életveszélyes szurkálás váltotta ki, amely Olaszliszka és más véres konfliktusok után elszakította cérnát. Abban igaza van, hogy általánosítani, és az egész cigányságot bűnösként beállítani isten ellen való vétek, de Kalocsán ennek nyoma sincs, sőt, ahogy a megbeszélésen fogalmaztak: Kalocsa és környéke ma a béke szigete Magyarországon.

Rajtunk múlik, hogy az is maradjon.


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás