„Az idén nem lesz Karácsony…”

2014.12.18 14:41    |    Hunyadi János református lelkipásztor  

Az idén nem lesz Karácsonyunk – mondod

Hisz a gyerekek már mind kirepültek,

És a ház oly magányos, oly csendes, oly üres…

Nem lehet igazi Karácsonyunk nélkülük!

Az idén nem lesz Karácsonyunk – sóhajtod

Mivel a Karácsony már csak azt jelenti,

Amit pénzzel meg lehet venni.

Szerencsétlenség és betegség raboltak meg…

Nem lesz az idén Karácsonyunk!

Nem lesz az idén Karácsonyunk – sírod

Mert valakit elveszítettünk…

Bánatunk és gyászunk oly mély…

Hosszú idő, míg meggyógyul szívünk, és

Újra lehet Karácsonyunk!

De ha elveszíted a Karácsonyt,

Amikor csapások és gondok érnek,

Akkor tudd: igazán soha nem is volt Ünneped!

Hiszen, ha egyszer is volt igazi Karácsonyod,

Az nem múlhat el, mert az igazi Karácsony:

Krisztus a szívemben!”

(ismeretlen szerző)

Sajnos sokan elveszítik az örömüket a karácsonyi ünnepkörben, mert az ünnep nem azt hozza, amit várnak. Sokszor értelmetlen elvárásaink vannak úgy az ünneppel, mint önmagunkkal kapcsolatosan. Szeretnénk, ha minden jól sikerülne, ha mindenki feldobott és boldog lenne, ha mindenki örülne az ajándékoknak stb. Sokszor ideális képet állítunk fel a Karácsonyról, az Ünnepről. Azonban a körülmények változnak, hisz ez a tulajdonságuk. Amikor ez bekövetkezik, akkor elmúlik, elillan a boldogság.

Mindenkinek vannak tervei az idei Karácsonyra nézve is. Sokan hazautaznak szülőkhöz, nagyszülőkhöz, rokonokhoz. Mások pedig vendégeket, családtagokat, barátokat várnak. Volt-e már olyan, hogy ezek a találkozások laposra sikeredtek? Vagy épp a várva-várt vendégek az ember agyára mentek? Sokszor veszítjük el örömünket az Ünnepben!

Az igazi öröm, azonban, felülemelkedik a körülményeken. Lehet örömünk a körülmények ellenére is, mert az öröm: attitűd, hozzáállás, életszemlélet. Valaki egyszer azt mondta: „Az öröm az az érzés, amikor belül az ember mosolyog és nevet.” Vajon mosolyogsz-e, nevetsz-e Kedves Olvasó legbelül? A keresztyén ember öröme egy lelki valóság, amely a betlehemi Jézusnál horgonyzik, nem pedig a külső körülményektől függ. Ezért lehet örömünk, még akkor is, amikor úgy tűnik, hogy kis világunk teljesen szétesik; még akkor is, amikor a Karácsonyunk messze nem úgy sikerül, ahogyan azt szerettük volna!

Ne „ideális” Karácsonyban gondolkodjunk, hanem engedjük meg magunknak, hogy sok mindent hozhat ez az időszak. Tudom, hogy a fenti kis vers sokak életére igaz; tudom, hogy könnyebb beszélni az örömről, mint megélni azt, hogy magányosan, betegségtől sújtottan, szegénységben, vagy épp szerettünk halálára emlékezve várni az ünnepet. De! Az Ünnep mindezen körülményektől függetlenül is Ünnep! Az igazi Karácsony – ahogyan a versben is szerepel – az, ha Krisztus a szívemben van!

Hagyjuk nyitva szívünk ajtaját ebben az Ünnepben a csodáknak, hagyjuk nyitva szívünket az örömnek!

Istentől megáldott, békés Karácsonyi Ünnepeket kívánunk minden Kedves Olvasónak!

Ne féljetek, mert íme, hirdetek nektek nagy örömet….. Üdvözítő született ma nektek, aki az Úr Krisztus… Dicsőség a magasságban Istennek, és a földön békesség, és az emberekhez jóakarat.”

 


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás