A bodzaszörp hatása az egészségre: 7 jótékony tulajdonság

2018.05.26 08:47   

A bodza virágából készült bodzaszörp hatása az egészségre az egész világon közismert.

Rengeteg felé látunk virágzó bodzabokrokat tavasz végén és nyár elején, érezzük bódító illatukat. Ilyenkor számos háztartásban készül bodzaszörp is. A bodzaszörp hatása az egészségre évszázadok óta ismert, ezért sokfelé használják a bodza virágát, bogyóját gyógynövényként. A 7 főbb jótékony tulajdonság:

1. A bodzaszörp fertőzésgátló és gyulladáscsökkentő hatásának hála megfázásra, influenzára és más légúti megbetegedésekre kiváló. Képes ugyanis megnyugtatni az irritált orrmellék-üregeket és a nyálkahártyát.

2. A bodzavirág vizelet- és hashajtó hatásáról is ismert, nem beszélve a székrekedés enyhítéséről.

3. A bodzaszörp hatása az egészségünkre még ennél is sokrétűbb: a bodza antibakteriális és antivirális tulajdonságokkal is rendelkezik, ezért bár nem bizonyítottan, de bizonyos allergiafajták enyhítésére is alkalmas, valamint az immunrendszerünket is erősítheti.

4. A bodzavirág gyulladáscsökkentő hatása mellett fájdalomcsillapító szernek is beválhat, valamint enyhítheti az ízületi gyulladásokat és régebben vérzéscsillapításra is használták.

5. Méregtelenítő hatása miatt a bodza virágát bőrtisztításra, pattanások és más bőrproblémák kezelésére is alkalmazzák.

6. A bodzavirág kivonatát tartalmazó oldatok fertőzésgátló hatásuk miatt szájöblítésre is alkalmasak.

7. Kevesen tudják, hogy a bodzavirág a vércukorszintet, sőt a koleszterinszintet is csökkentheti.

Bodzavirág-szezon van, készítsünk ivólevet vagy házi bodzaszörpöt!

Bodza ivólé

Hozzávalók: 30 nagyobb bodzavirágtányér, 2 citrom felkarikázva, 5 liter víz, 20-30 g citromsav (ízlés szerint), 25 dkg gyümölcscukor.

A vízbe tegyük bele a gyümölcscukrot és a citromsavat, keverjük össze. Tegyük bele az alaposan megmosott, felkarikázott citromot és a bodzavirágot. Keverjük össze. Legalább 2 napig letakarva állni hagyjuk, majd leszűrjük. Behűtve fogyasztjuk. Hűtőben eláll pár napig (már ha el nem fogy addig).

Házi bodzaszörp

Hozzávalók: 20 nagyobb bodzavirág (megtisztítva), 4 citrom (felkarikázva), 1,5 kg cukor (vagy méz ízlés szerint), 2 liter hideg víz, 60 g citromsav

Forraljuk fel a vizet a cukorral. (A cukor így természetesen feloldódik.) Várjuk meg, amíg kihűl, majd öntsük bele a szirupot és az összes többi hozzávalót egy nagy üvegedénybe. Fedjük le, másfél-két napig hagyjuk így, időnként kevergessük meg.

Távolítsuk el a citromot és a bodzavirágokat, majd szűrjük le néhányszor a szörpöt.

Egy fazékban felfőzzük szörpöt még 3-5 percig.

Az eredményt öntsük sterilizált üvegpalackokba, alaposan zárjuk le őket, és hagyjuk kihűlni.


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás