CSOKasodjatok!

2016.02.12 11:36    |    Hirsch Zsolt  

Magyar leány a magyar legénnyel kizárólag az állam által szervezett Táncválasztó-párválasztó rendezvényen ismerkedhet meg, esetleg böllérversenyen, kivételes esetben Fidelitas-rendezvényen. Magyar leány nem zoknival tömi ki a melltartóját, hogy kívánatosabb legyen, hanem családjára vonatkozó telekkönyvi kivonatokkal. A magyar leánynak széles a Kárpát-medencéje, hogy kihordhassa a nemzet megmaradáshoz kívánatos, legalább 3,5 gyermekét.

A demagógiában nálam sokkal profibbakkal próbálom most felvenni a versenyt. A magyar reformok működnek, mint látjuk-halljuk-olvassuk, hiszen a sok közszolgálati adó és óriásplakát mellett vidékre már lajtoskocsival is lehordják a jó híreket.

A kormány egyre nyilvánvalóbban artikulálja, hogy kik azok, akik számára hasznosak, kikre számít. Nekik oszt pénzt, hiszen „A kormány nem viselkedhet úgy, mint a kutya, aki ráfekszik a szénára: meg nem eszi azt, de mást sem enged oda, hogy megegye” – ahogy azt Orbán Viktor fogalmazta meg a minap. És azt is mondta, hogy „Magyarország következő években bővülő gazdasági lehetőségeinek tekintélyes részét a magyar családok megerősítésére és otthonhoz juttatására fogjuk fordítani”.

Fogadjuk el axiómának, hogy a következő években a gazdasági lehetőségeink bővülni fognak, de kérdezzünk rá arra, mi számít „magyar családnak” és mit szeretne tőlük a magyar állam?

Feltételezem, „magyar család”-nak innentől az számít, amelyik hajlandó szaporodni és élete végéig Magyarországon maradni, járulékot fizetni. Mondjuk annyira nem kell feltételezgetni, „Felelősen gondolkodó, az állammal partnerként, jogviszonyban együtt gondolkodó családokról van szó” – olvashatjuk az előző oldalon, ahol azt is megtudhattuk, a népszaporulat kérdése „egyszerű matematika”. Mondjuk, ha engem kérdeznek, én elsőre biológiát mondok, másodsorban valamilyen társadalomtudományt, de jó, legyen matematika. A fix szavazók 53 %-ának tetszeni fog.

Vegyük át akkor a halmazokat, hetedikes tananyag.

Felsorolok néhány halmazt, amelyeknek részhalmaza lehetne akár „magyar család” is.

A bürokráciacsökkentés jegyében – Lázár János csütörtöki szíves közlése alapján – nyárra egyelőre 6000 fővel csökkenteni kívánják a járási hivatalokban dolgozó közszolgák számát. Magyarországon 175 járás van, tehát egy-egy járásban 34,285714 hivatalnok fogja elveszíteni a munkáját Itt Kalocsán is, csak szólok. Ők már annyira ne számoljanak a közszolgálati életpályamodellel, az ő családjaik tehát már nem annyira „magyar családok”.

Még egy kis matematika, ezúttal jöjjön egy kis valószínűségszámítás: a 6000 (későbbiekben 150.000) elbocsátott hivatalnok mekkora eséllyel talál magának munkát a magánszférában?

Pedig nekik van életpályamodelljük, mint a tanaraknak, rendőröknek, katasztrófavédőknek. Bár ha egy modell nem mozdul, miközben körülötte minden változik, akkor az inkább csak makett.

A matematika kiszámítható. Ez az ország már rég nem az.

A félévenként módosítgató, toldozó-foldozó, helyenként titkosító, visszamenőleges törvényhozás nem sokat segít e szempontból. Ami kiszámítható, az az – miután államosították a dohánykereskedelmet, a tankönyvpiacot, a pályázatírást, a takarékszövetkezeteket, a közműcégeket, s épp a hulladékhasznosítás van soron –, hogy megteszik mindezt az idegenforgalommal, rendezvényszervezéssel éppúgy, ahogy nemsokára az önkormányzatok legyalulása következik.

Ezeken a területeken mind-mind dolgozhatnak „magyar család”-tagok.

Egy olyan országban, ahol egyéni képviselői indítványra egyetlen tollvonással szüntetnek meg vagy vonnak befolyásuk alá egész iparágakat, minden tiszteletem azoké a fiataloké, akik 25 évre előre helyhez, személyhez és bankhoz merik kötni magukat, olyan feltétellel, hogy három gyereket „le kell tenniük az asztalra.” De azért felhívnám a figyelmüket, hogy 25 év sok idő! Azokat a gyereket majd taníttatni is kell, munkát kell nekik találni, hogy legalább magukat el tudják tartani. Persze itt, Magyarországon, különben már ők sem lesznek
„magyar család”.

Vajon a kormány szándékai szerint új gyereket vállaló és nagyobb lakásba költöző „magyar családok” gyerekei milyen iskolákba és milyen tanárokhoz fognak járni, lesznek-e belőlük megfelelő képzettségű, idegen nyelveket beszélő, hazai és uniós munkaerőpiacon versenyképes felnőttek?

Ha a kormány csak egy bizonyos, általa preferált rétegnek oszt (pénzt, lehetőséget), akkor azzal egyúttal megoszt, tovább növelve a bizalmatlanságot a társadalmi rétegek között. Ennek a cikknek is lehetne olyan olvasata, hogy én tulajdonképpen csak irigykedek.

Nem volt olyan rég, amikor még a cigányokkal szembeni előítélet egyik alappillére volt, hogy „a segélyért” szülnek. Most a kormány a számára oly „kedves” középosztályt kvázi prostituálja, gyakorlatilag fillérekért – gondoljunk csak az állami cégek vezetőinek 5 milliós bérplafonjára, akiknek a CSOK-hitel mindössze kéthavi bérük! Ja, és ők nincsenek kizárva a rendszerből! A rendszer csak lefelé zárt. Gyakorlatilag, mivel jelentős saját tőke is szükséges, csak egy kivételezett rétegé a lehetőség. A „magyar családoké”. Gyermektelen, vagyontalan, de becsületes házaspár ne is reménykedjen!

Mindenki léphet egyet előre? Ennyi árokásás után?

09csok_600

A matematikán kívül rengeteg egyéb szemszögből lehetne még vizsgálni ezt a fajta család- és lakástámogatást, az egyik lehetne az erkölcsi aspektus, ha lehetek még egy kicsit demagóg: jó kis slamasztikába keveredtünk. Míg Európában „Ahmed” nyúlkál a nők bugyijába, Magyarországon maga a kormány.

Régi szívfájdalmam, hogy oly korban éltem Magyarországon, amikor annyi minden hasznos változtatást lehetett volna megvalósítani, de nem tettük. Egy rendes bér-lakásprogramot, ugyanezekkel a piaci szereplőkkel harminc év alatt, gondolom szörnyen nehéz lett volna tető alá hozni. Viszont akkor hogyan lennének a fiatalok röghöz kötve, ugyebár? No, így se nagyon…

A külföldön dolgozó magyarok tekintélyes része devizakárosult, s ne legyen igazam, hogy néhány év múlva CSOK-hitelesek járnak ugyanígy, kifelé, hogy – kellő számú gyermek híján – fizethessék vissza a hitelt, s felnevelhessék odakinn a norma alatti gyerekeiket.

A CSOK ilyen formában nem kedvezmény: kelepce!


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás