Dávid Attila: Ajándék

2015.01.13 09:48    |    Dávid Attila  

(Egy közismert vicc színpadra adaptálva)

A színpadon egy kínai piac részlete látható: például három bódé, kínai feliratokkal, világító lampionokkal. A bódék előtt kínai (vagy annak maszkírozott) eladók és mindenféle áru (főleg ruhanemű). Vevők jönnek-mennek az áruk előtt, nézelődnek, ki-be mennek a színpadról. Nagy a hangzavar.

Egy középkorú, átlagos kinézetű vásárló (mindegy, hogy nő vagy férfi) megáll a középső bódé előtt, és nézelődni kezd a ruhák között. A színpadon ekkor lassan megváltoznak a fényviszonyok: a középső bódét és áruit, valamint az ott nézelődő vásárlót megvilágító lampion fénye kicsit (fokozatosan) erősebb lesz, a két szélső bódét megvilágító lampionok szinte teljesen elhalványulnak – a középső bódén és közvetlen környezetén kívül szinte minden teljesen sötét és mozdulatlan lesz. A hangzavar mormogássá halkul, majd csend.

Vásárló (felemel egy farmernadrágot, amit az előbb már kinézett magának): – Halló, jó napot! Mennyibe kerül ez a farmer?

A bódéból kinéz egy kínai eladó, és akcentussal beszélni kezd:

Kínai eladó: – Kéteteröttát!

Vásárló (a pénztárcájáért nyúl a zsebébe, de félúton megáll a keze, mert észrevesz valamit a farmeren): – Hoppá! Van itt egy folt!

Kínai eladó: – Kéteter!

A vásárló megörül, kiveszi a pénztárcájából a pénzt és már éppen odaadná az eladónak, amikor gyanússá válik neki valami és rákérdez:

Vásárló: – Nyugtát nem is ad?

Kínai eladó: – Eteröttát!

A vásárló azonban vérszemet kap, és másra is rákérdez:

Vásárló: – Mondja, van magának bevándorlási engedélye?

Kínai eladó: – Ajánték!

A vásárló visszateszi a pénztárcáját a zsebébe, és boldogan fogva új farmerét, kimegy a színről. A színpad (a fény, a hang) visszaáll az eredeti állapotba: a lampionok újra mindhárom bódét megvilágítják, nagy a forgalom. Hangzavar.

A függöny lemegy.

Vége.


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás