Mondom a magamét

A dolgok mélyén

2010.04.23 23:04    |    Csapai Lajos  

Gyakran éri lapunkat és személy szerint e sorok íróját is kritika amiatt, hogy egyes esetekben beérjük azzal, hogy csak a problémák felszínét kapargatjuk, s nem nézünk igazán a dolgok mélyére. Nemritkán megelégszünk azzal, hogy egy névvel-címmel ellátott olvasói levél közlésével, mással vitetjük el a balhét, mégha neve kérésére és érdekében nem is kerül nyilvánosságra.

Elkerülendő az oktalan pereskedést, általában nem nevezzük néven a történetekben szereplő „rossz-fiúkat” sem, de hát Kalocsa nem olyan nagy város, hogy ne tudná bárki, hogy pontosan kiről is van szó. Így történt a múltkoriban is, amikor egy olvasónk szóvá tette, hogy a Dunához vezető út mentén, amely közigazgatásilag Foktőhöz tartozik, az egyik telektulajdonos bontásokból származó építőanyagokat tárol, majd némi feldolgozás után értékesíti azt. Szomszédai már belefásultak abba, hogy harcoljanak a környezetszennyezés ellen, annál is inkább, mert az illető állítólag nagyon agresszív magatartású: volt eset, hogy elverte az egyik szomszédját, a környezetvédelmi ügyekkel foglalkozó hivatalnokot pedig leköpte az irodájában(!). Sokakat pedig megfenyegetett, hogy tartsák a szájukat, ha jót akarnak maguknak. Lakossági bejelentések nyomán több rendőrségi eljárás is folyamatban van ellene, de mindezidáig érdemi határozat nem született ezekben az ügyekben, noha a jogsértő magatartásra egyre több jel utal a városban. Gátlástalanul és persze illegálisan lerakott építési törmelék jelzi, hogy valaki semmibe veszi a közösség érdekeit és erőfeszítéseit egy tisztább, szebb város megteremtésére. Lenne elég ok arra, hogy a törvény erejével tartsák vissza a jogsértő magatartástól, hiszen az általa lerakott szemétben nem ritka a súlyosan környezetszennyező azbeszt, amely akár súlyos légzőszervi megbetegedéseket is okozhat.

Noha ebben az ügyben „hatóságilag” a foktői jegyző járhat el, a környezetszennyezés elsődleges következményeit inkább a kalocsaiak szenvedik el, hiszen e frekventált úton zajlik a vízparti üdülők, a kompkikötő és a turistakikötő, valamint a tervezett kishajó-(jacht-) kikötő megközelítése, s nehéz lenne bárkinek értelmesen elmagyarázni, miért nem sikerül évek óta eltakaríttatni ezt a szemetet. A meszesi lakosok egy része szerint azért nem, mert gyanús „barterügyletek” húzódnak meg némely hatósági emberek és az illegális lerakó(k) tulajdonosa között, ezért nem születhetett eddig érdemi intézkedés, ezért „garázdálkodhat” büntetlenül, ezért szennyezheti környezetünket nap mint nap.

Talán meg sem született volna ez a füstölgés, ha kerülő úton nem jut el a Néplaphoz az illető úr fenyegetőzése amiatt, hogy közzétettük a bevezetőben említett olvasói levelet. Eszerint mi is számíthatunk retorzióra a meszesi terminátortól, ha nem fogjuk be pörös szánkat. Esetleg nekiállna pofozkodni, ajtót lerúgni, mint azt a szomszédjával tette, netán nekiállna köpködni a szerkesztőségben, mint tette azt a kalocsai polgármesteri hivatalban?

Magabiztossága nagy talmi csillogás csupán: csak addig teheti, amíg nem akad valaki, aki móresre tanítja.

Érik a dolog.


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás