Állítsátok meg „Editanyut”!

2008.07.12 16:35    |    Csapai Lajos  

Azt még csak-csak megértem valahogy, hogy egy újság botcsinálta főszerkesztőjének, „editnek”, nehezére esik az írás tudománya, de az, hogy az olvasással is súlyos gondjai vannak, már nehezebben fogadható el, viszont akkor már teljesen érthetővé válik, miért ragaszkodik olyan kitartóan tévképzeteihez, például ahhoz, hogy a Kalocsai Néplap kifejezetten az ő becses személyének, mostanában kissé hallgatag gazdájának és a körülötte csoportosuló haszonelvű segítőknek lejáratására törekedne.

A barna színű (írhattam volna máshogy is) kétheti periodika  július 4-i címoldalán a július 16-án leköszönő Gyepes Zsolt photoshoppal készült, Fernando Alonsora hajazó fényképe díszeleg a kárörvendő „Gyepes befejezi a versenyzést” címmel és „A szponzorok bajban vannak” alcímmel. Noha a kép alá kényszerből odaírták, hogy „forrás: internet”, meg hogy „szerző ismeretlen”, ez nagyjából olyan, mintha egy vers alá forrásként azt írták volna: „világirodalom”.

Barnáék már megint hazudnak. A kép forrása ugyanis megnevezhető: először a cyberparaszt.baywords.com blogon láthattuk még május közepe felé. Ezért a kép tulajdonjoga az övé, ennek feltüntetése nélkül a közlése egyszerűen lopás, ha úgy tetszik, plágium.

De mindez csak formaság, külsőség, szóra sem érdemes semmiség, ha ez kielégülést hoz neki, hát legyen.

Nyilván valamiféle hasonló érzéki örömet okoz „edit”-nek, hogy ultima ratioként (végső érvként) rendszerint belerúg a Néplap újságíróiba, legutoljára Zsiga Ferencbe és Csapai Lajosba, mondván hogy „néhány szebb időket megért helyi újságíró az elmúlt hetekben mindent elkövetett, hogy a valóság minden részlete ne tárulkozhasson fel az olvasók előtt. (….) A tájékoztatás hitelessége súlyos felelősség, aminek (…) Csapai és Zsiga uraknak nem sikerült megfelelniük. (…) Ha az információ hatalom, akkor ezzel a hatalommal való visszaélés éppen annyira erkölcsös, mint az a rendőrkapitány, aki (…) nem vállalja a tettét.” De ez semmi, edit nagyon belelendül, és azt írja: „A kék színben nyomtatott laptársunk véleményformálásban megöregedett publicistái szerint az volt a szimpla kis áruló adattolvaj, aki ezt a naplómásolatot kijuttatta a rendőrségről.” Nos, ehhez több észrevételem is lenne, hogy ki kit tekinthet laptársnak és kin hogyan látszik a kor, de ez nem lenne elegáns, ezért mindössze az adattolvajhoz fűzök megjegyzést:

Csak megerősíteni tudom: igen, igen, igen, „szimpla kis áruló adattolvaj” volt, aki kijuttatta a naplómásolatot. Ezen az alapon akár értesíthetett volna egy rablógyilkost, akire épp lecsapni akarnak a rendőrök, hogy meneküljön…

Ezek a súlyos dikciók nyilván arra hivatottak, hogy a szerencsétlen olvasót arra a következtetésre késztessék, hogy bezzeg a Hírlap mennyire erkölcsös volt ez ügyben, hogy mennyire megfelelt a tájékoztatás hitelessége követelményeinek.  Nos, igen. A barna színű kétheti brosúra volt talán az egyetlen, amely szinte a végsőkig hallgatott az ügyről, nyilván amiatt, hogy háttéremberük, a ki tudja miért folyton „helyi újságíróként” emlegetett önkormányzati képviselő vitte be az ominózus felvételt Gyepes Zsoltnak, nyilván csupa szívjóságból, és nem akarta, hogy név szerint belekeveredjen ebbe az undorító ügybe.

Csak emlékeztetőül, ha valaki nem tudná: a Kalocsai Néplap és később a netre készült online változata a szakma szabályai szerint tette a dolgát: közzétette a Megyei Főkapitányság sajtóközleményét, elsőként készített interjút Gyepes alezredessel (melyért vállalja ő a felelősséget). Igaz, nem kértünk engedélyt hozzá edittől (ez nem olyan kisbetűs név, mint a nemecsek), de e sorok írója „Gyorshajtás” című publicisztikájában leírta saját véleményét, nyilván abból a tévedésből kiindulva, hogy Magyarországon sajtószabadság van. Zsiga Ferenc kollégám az összes elérhető érintettet megszólaltatva számolt be az ügy aktuális állásáról.   A kalocsai médiumok közül elsőként a Néplap nyomtatott változatában, valamint ezzel egy időben az online portálunkon jelent meg először az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium honlapján (www.irm.hu) közzétett, az „alien” álnevű hozzászóló kérdéseire adott ORFK-közlemény, amely az ügyben – mint azt már korábban megírtuk – hivatalosnak tekinthető.

Amit igazán nem értek, az az alcím: „ A szponzorok bajban vannak”. Eddig nem tudtam, hogy a távozó kapitánynak szponzorai lennének, gyanítom, nincsenek is. Így aztán valószínűleg nem a nem létező szponzorok vannak bajban, hanem a hírlap főszerkesztője, aki kétségbeesett küzdelmet vív fantomjaival, hogy megőrizze gazdái bizalmát és azt a néhány száz olvasót, akik még kitartanak mellettük.

Joguk van hozzá, éljen a sajtószabadság!


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás