Egy gyertya Gadarában

2018.02.28 12:41    |    Bálint Miklós  

A történet akkor kezd gyanússá válni, amikor Jézus partot ér, merthogy nem várja tömeg, a rajongók már-már megszokott sokasága. A „fogadóbizottság” mindössze egyetlen emberből áll, egy sírboltokban lakó, hullaszagú, kezelhetetlen, fizikailag megkötözhetetlen, de lelkileg mégis megbéklyózott emberből. De hol voltak Gadara lakói? (Márk 5,1-20)

A pogány város egyebek mellett meleg vizű forrásairól volt híres. Itt, ezen az 50 ezres lakosú településen ért véget az a 170 kilométer hosszú földalatti vízvezetékrendszer, mely jelenlegi ismereteim szerint az antik világ leghosszabb ilyen jellegű építménye. A város mégsem emiatt vált mindmáig ismertté. Az a megszállott, aki Jézus elé sietett, az egész települést félelemben tartotta. Az ott élő hellenizált lakosság – akik mindig is büszkék voltak tudásukra, bölcsességükre – nem találták a megoldást saját bajukra.

Márk ezt írja evangéliumában: „senki sem tudja őt megfékezni” (Márk 5,4). Ez a senki 50 ezer embert jelentett! Nem volt a város lakói között akár csak egy is, aki tudta volna, hogy mi a megoldás. Ekkor lépett partra a zsidó rabbi, Jézus, aki rögtön látta, hogy most nem szép szavakra, vagy ősi bölcsességre van szükség, hanem isteni hatalomra. Ezzel élve adta ki a parancsot, mire a megszállott megszabadult.

Igazság szerint nekem mindig nagy csalódást okoz ennek a történetnek a folytatása. A gadaraiaktól ugyanis azt vártam volna, hogy örülnek, majd megkérik Jézust, hogy maradjon náluk egy kicsit, mielőtt továbbmegy. Itt viszont a disznók pusztulását követően – beléjük mentek a démonok, amik fogva tartották az embert – a kondások befutnak a városba, elújságolják veszteségüket, majd a város képviselői kérni kezdik Jézust, hogy hagyja el a település határát. De miért nem örültek egy ember szabadulásának? Miért utasították vissza Jézust, a Messiást? Talán mert zsidó volt? Lehet. Kellemetlen lett volna egy pogány város főterén kikiáltani, hogy most már mindenki nyugodtan élheti hétköznapjait, mert egy rabbi megoldotta a bajukat.

Jézus Krisztus ma is hozza, kínálja az ő világosságát, de azt befogadni néha több mint kellemetlen. Bevallani, hogy nincs erőm, bölcsességem, hogy valamivel nem bírok megbirkózni, hogy nem találok szabadulást abból, ami megemészt, felőröl, tönkre tesz – nem könnyű. Gadarába megérkezett a megoldás, de a város nem ismerte fel a meglátogatás idejét, mint ahogy Jeruzsálem sem, vagy karácsony elmúltával mennyi ember.

Vajon ma hányan engedik Jézust tovább menni, be a „város” főterére, a szívük közepébe? Hányan kérik, hogy maradjon? Jézus engedelmes volt és nem ment be a városba, de gyújtott ott egy gyertyát, otthagyott valakit, aki a bibliai szöveg szerint körbejárta a pogány városokat és bizonyságot tett a Világosságról, aki őt megszabadította.
Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás