Mondom a magamét

Az elátkozott hotel

2010.01.22 22:38    |    Csapai Lajos  

Elég régen élek Kalocsán ahhoz, hogy szem- vagy inkább fültanúja legyek a jobb sorsra érdemes kalocsai szálloda immár sokadik bérlő- és befektető váltásának, ami ilyenkor télvíz idején szinte menetrendszerű, mert az illetékesek azt gondolják, hogy az átmeneti bezárás, a management átalakítása ilyenkor okozza a legkevesebb kárt. Nem szeretném őket kiábrándítani, de akinek van egy kis tapasztalata az idegenforgalom mibenlétéről, az tudhatná, hogy az év első hónapjainak az üzleti akvizíció, vagyis az ügyfélszerzésnek jegyében kellene eltelniük, ami megalapozhatná az éves árbevétel jelentős hányadát.

Egy bezárt hotelre bazírozni az új évet nem túl bölcs dolog, még akkor sem, ha az új vezetés – akiknek a neve jelenleg nem publikus, de közszájon forog – nagy tervekkel fogott a hotel és kapcsolt részei strukturális átalakításába, ami feltehetőleg nem lesz olcsó mulatság. A korábbi években százmilliókat költöttek már a szállodára, de a kezdeti időket leszámítva soha nem mutatott fel nyereséget. Most úgy tűnik, hogy a politika is felfedezte magának, legalább is abban az értelemben, hogy a hírek szerint az új menedzsmentben a szakemberek mellett állítólag már egy ambiciózus helyi jobboldali politikust is találunk.

Az a hír járja a városban, hogy a bezárt hotel falai mögött fájdalmas intézkedéseket hoznak az új vezetők: szinte valamennyi régi dolgozót elbocsátották, köztük van olyan is, akinek az előző vezetés komoly összegekkel tartozik az elmaradt munkabér miatt. Hogy ezeket a követeléseket ki fogja majd érvényesíteni, az a jövő zenéje, minden esetre az új dolgozóknak nagyon oda kell figyelniük a szerződésekre, hogy adott esetben ne legyenek kitéve a munkáltató kénye-kedvének.

A hatalmas jelzáloggal terhelt ingatlan szinte forgalomképtelen, nincs olyan befektető, aki kivásárolná a takarékszövetkezettől és a tulajdonos gondosságával bánna a hotellel. A bérlő ugyanis – lettlégyen bármennyire is tisztességes – elsősorban arra törekszik majd, hogy akár rövidtávon is a pénzéhez jusson, ami erősen szűkíti majd a fejlesztésre fordítható összegeket, ha ugyan nem startolnak rá egy olyan karakterű pályázatra, ami Kalocsán már jótékony hatással volt egy hasonló profilú vállalkozásra.

A jelenlegi helyzetben a kalocsai idegenforgalmi cégek egyelőre nem szerepeltetik a hotelt és éttermét program ajánlataikban, s az egyedüli reményt az jelenti, hogy a beutazó idegenforgalom öntörvényűen újra felfedezi magának, s ez túlélhetővé teszi a mostani szűkös időszakot, s nem veszi el az új vezetők kedvét attól, hogy megvalósíthassák célkitűzéseiket.

Nem lesz könnyű dolguk.


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás