Elment a bátyai lány…

2015.09.17 13:52    |    -sch-  

Kalocsai Néplap

Elment a bátyai lány 1965-ben a Magyar Televízióba, a korabeli „Csillag születik” műsorába, a Ki Mit Tud?-ra, és lenyűgözte az országot. Egy év múlva már az ország első aranylemezes előadója volt, azokban az időkben, amikor még 100.000 eladott darabért adtak egy ilyet, nem 2000 példányért, mint napjainkban.

Elment a bátyai lány, mert meg akarta élni a saját álmát, szerette volna bejárni a Földnek (és nem a paprikaföldnek) minden zegzugát, ami kis híján sikerült is neki. A szocialista táborét bejárta mindenképpen: a kezdeti siker sikert szült, nagyszerű dalszerzőkkel dolgozhatott együtt évtizedekig. Ő volt a „nagy hármason” kívül az egyetlen női előadó, akinek önálló nagylemeze jelenhetett meg a több mint száz slágereket tartalmazó kislemezén kívül.

Állandó szereplője lett a mai szemmel hihetetlen nézettséget és ismertséget jelentő táncdalfesztiváloknak, s bár ott sosem nyert, de két egymást követő évben is elhozhatta a második díjat. Szerény személyiségének ez talán jobban meg is felelt. Aztán a ’70-es években a közönség kósza figyelme már mások felé irányult.

Elment a bátyai lány vendéglátózni, hogy a sikerekkel a háta mögött a megélhetését fedezni tudja. Ez igazán embert próbáló munka, sokakat felőrölt kor- és sorstársai közül, sok szomorú történetet ismerünk. Tehetsége és alázatossága révén többféle műfajban is otthon lehetett, még virágénekeket is énekelt Benkő Dániel kíséretében, aki akkoriban még lantművész volt…

Elment a bátyai lány Németországba, Ausztriába is szerencsét próbálni, míg itthon már inkább csak filmszerepeket kínáltak neki, ennyire még futotta a népszerűségből, de még az elmúlt évtizedben is szerepelt magyar játékfilmben. 1982-ben önálló tévé-show-t készítettek vele.

Nem ment el a bátyai lány ugyanakkor „celebnek”, akkor sem, amikor pályája lejteni kezdett, s a reflektorfénybe más került. A karrier lehet, hogy megsínylette, hogy nem szerepelt a bulvárlapok címoldalán, de sikeresen elkerülte azokat a csapdákat, és „jó-barátokat”, amiket és akiket nem egy kolléganőjének szerencsétlen módon nem sikerült.

Őt viszont a megszokott sikerek kerülték el ettől, egészen a ’90-es évek végéig, amikor egy másik fesztivál, a Sziget retrohulláma őt is a hátára vette, így aztán „szép-korúként” is lehetősége nyílt szórakoztatni a megfiatalodott rajongóit. A havi négy-öt fellépés mellett tisztességes polgári életet élt Lipótvárosban, szüleit a távolból is halálukig gondozta, rendszeresen hazalátogatott szeretett falujába, akár a Fokhagymafesztiválra fellépőként is.

Elment a bátyai lány, s a hír hallatán talán néhány háziasszony még keresgélni kezd a szekrény mélyén, leporolja a Tesla lemezjátszót, és sercegni kezd a sokszázezer fekete bakelit közül egy-egy.

Hazatért a bátyai lány.

Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás