Elmosódott jelek

2008.08.16 16:02    |    Cs.L.  

Egyik reggel kiléptem kedvenc kisboltom ajtaján, amikor az üzlet előtt egy középkorú hölgy állított meg. A mai napig nem tudom, hogyan ismert meg, hiszen tudom róla, hogy erősen csökkentlátó, elég ha fénytelen szemeibe nézek.

Szabadkozott, amiért feltart, de úgy gondolta, hogy egy újságíró talán hatékonyabban közre tud működni problémájának orvoslásában.

Elmondta, hogy gyalogolás közben nagy segítségére vannak a felfestett burkolati jelek, ezeket követve tudja felismerni a zebrákat, vagy a kerékpárút felezővonalát. Az utóbbi időben viszont egyáltalán nem tud ily módon tájékozódni, mert a jelek olyannyira kopottak, hogy talán még egészséges szemmel is nehéz volna felismerni őket. Arra kért, továbbítsam az illetékesek felé a kérését: fessék újra a jeleket a városban.

Elváltunk egymástól, és a város felé jövet én is azt tapasztaltam, hogy az útburkolati jelek szinte alig láthatók. Jó néhány zebra – például a Piros Aranynál, a Heller saroknál, Eperföldi templomnál, a Széchenyi/Szent István király utak kereszteződésénél lévők – szinte már nem is látható. Tartok tőle, bizonnyal össze lehetne egy közel százas listát állítani arról, hol vannak ezek a láthatatlan jelek, amelyek újrafestése nem csak a csökkentlátóknak jelentene eligazodást, de nekünk is, akik egészséges szemmel járjuk a világot, vagy vezetjük autónkat.

Tudom, nem két forintba kerül ez a munka, de azt is, ha egyetlenegy ember szenved emiatt sérülést, vagy hal meg egy elmosódott jel miatt, az a kár megfizethetetlen.


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás