„Az emberi butaság”

2009.09.13 22:39    |    B.I.  

Több évtizedes irodalmi szunnyadása után ismét feltámadt Ráth-Végh István irodalmi remekműve. De nem kiadói asztalon, hanem a televízió egyik főműsorában, a már-már bulvárnak számító Vágó-féle új kvízműsorban. Szerintem a tudós műsorvezető szenved néha az adások során, de hát – nem bántásnak szánva – ugye ismét csak a pénz beszél… (Ami még az elmét is megveszi, megeszi.)

A legnagyobb problémám az, hogy a műsor mindegy tükörképet ad népünk általános műveltségéről. Sokszor szinte szégyellni kell magunkat. (Ha a szerkesztőségnek ez volt a célja, hát sikerült!)

Ha pl. egy üzemmérnök ország-világ előtt azt mondja, hogy Szentpéterváron folyik a Volga, meg egy másik – földrajztanár(!) – nem tudja, hogy pl. Bács megye határos a Dunával? Erre nincs mit szólni.

A műsorhoz járul még egy „pénzhajhászás”, miszerint a nézők telefonos kérdése SMS-en több százért: „A helységnév, hogy Pálpuszta, milyen ételben fordul elő? Túró, vagy sajt?”. Mint a szlogen mondja, fogós, ravasz kérdés. A négyéves unokámnak való! De annak nem, aki begyűjti a forintokat, adóforintjainkat, s butaságunkból él! Ím ide jutottunk az „újszerű, tartalmas” TV-hálózatokkal! Ez az igazi önpusztítás!


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás