Mondom a magamét

2010.01.11 20:36    |    Csapai Lajos  

Emberöltőnyi időt töltöttem el a magyar idegenforgalomban, ezért talán megbocsátható, hogy a mai napig érdeklődéssel figyelem sorsát, s egyre türelmetlenebbül várom, hogy beköszöntsön a kor, amikor igazi iparágként motorja lesz a fejlődésünknek. Az elméleti szakemberek már a hetvenes években azt jósolták, hogy hazánk adottságait tekintve az európai idegenforgalom zászlóshajója lesz majd, s ez jótékonyan hathat gazdaságunk versenyképességére, mutatis mutandis a polgárok jólétére is. Igazából egyik sem valósult meg: versenyképességünket a végletekig polarizálódó idegenforgalmi szervezet, a nyakló nélküli privatizáció, a szakértelem és az ellenőrzés majdnem teljes hiánya koptatta el, ezzel együtt a jólét is csak álom maradhatott.

A magyar idegenforgalom tekintélyét csorbította az is, hogy szinte minden feltétel nélkül lehetett utazási irodát, vagy ügynökséget alapítani, s nem járt különösebb következményekkel, ha ezek becsődöltek, utasaikat külföldön felejtették, leléptek a pénzzel s az egész balhét mások nyakába varrták. Aztán arrébb mentek két házzal, alapítottak egy másik céget, s ment minden elölről.

Mindehhez nagy segítséget kaptak a magyar jogalkotóktól, hiszen játszi könnyedséggel ki lehet játszani azokat a jogszabályokat, amelyek elvileg szigorítják az utazási irodák alapítását és felelősségi rendszerét. Ha valakinek nincs kedve befizetni a szabály szerinti kauciót, vagy megteremteni a kellő szakismeret feltételeit, annak elegendő egyszerűen olyan formációt létrehozni, amelyre nem vonatkoznak a paragrafusok, nem kell kauciót letenni, mégcsak végzettségi papírt sem kell felmutatni a szervezőnek. Következésképpen forgalmát sem kell bevallani, adót sem kell fizetni. Mondhatnánk, mindenki jól jár: az utas azért, mert kevesebb a részvételi díj, a szervező adózatlan bevételre tesz szert, legfeljebb a legális utazási irodák szívják a fogukat, hiszen csökkenő forgalom mellett ráadásul áraikban kénytelenek minden költségüket tükröztetni, szinte feladva versenyképességüket. Elhatározták, hogy összefognak a „fekete szervezők” ellen. A mozgalom egyik keleti megyénkben indult, amelyhez egyre többen csatlakoznak és az a céljuk, hogy visszaszorítsák az efféle konkurenciát.

Első látásra kedvező lehet az illegális szervezőkkel utazóknak az alacsonyabb ár. Igazi megdöbbenés csak akkor éri őket, ha mondjuk a külföldi üdülés végén tudják meg, hogy a szervezőt már fél Európa rendőrsége körözi, pénzük elúszott, s jöhetnek haza autóstoppal, vagy az állampolgárairól gondoskodni köteles kormány jóvoltából.

Nem könnyű kiválasztani a megfelelő partnert utazásunkhoz. A kockázat ugyanis a mai világban még akkor is létező veszély, ha hosszas mérlegelést követően a legjobbnak vélt irodát választjuk.

Nem szabad elfelednünk: a válság őket sem kíméli.


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás