Féltékenység (1.)

2014.07.06 16:42    |    Dávid Attila  

A színpadon egy kissé lepukkant (talán panel-) szobabelsőt látunk. A szobában egy középkorú házaspár, akik már tíz-húsz éve – nem túl boldog – házasok lehetnek. A férj egy görgős „főnöki” fotelben az asztalon lévő laptop (vagy PC) monitorja előtt ül, a nézőknek – és a feleségének – háttal. A monitoron egy élő focimeccs megy, közepesen/halkan halljuk a közvetítés hangjait. A feleség a szoba másik felében egy széken kötöget vagy valami egyéb házimunkát végez.

Feleség (halkan):

– Tudok a Juciról. Tudom, hogy nála voltál csütörtökön is. Azt is tudom, hogy már legalább egy éve tart…

(A feleség hatásszünetet tart, de a férj nem szól egy szót sem.)

Feleség (kicsit hangosabban):

– Az előzőekről is tudok. Például arról a huszonéves csitriről, aki gyakornok volt nálatok. Azt hitte, hogy megfoghat magának…

(A feleség megint hatásszünetet tart, de a férj megint nem szól. A meccs hangjai közepette nem hallja – vagy nem akarja hallani –, amit a felesége mond.)

Feleség (hangosan, kissé ingerülten):

– Rád áldoztam a fiatalságomat, és ez a hála? Hogy megcsalsz? Hát ezt érdemlem én? Azok a régi ringyók talán mostak/főztek rád? Takarították a lakást?

(A férj mintha kicsit megmozdulna: kissé lejjebb csúszik a fotelben, mintha a fotelbe menekülne a panaszáradat elől, de még mindig nem szól, nem is néz a feleségére.)

Feleség (hangosan, szinte kiabálva):

– Nem maradok itt tovább! Azt hiszem, a fiunkhoz költözöm Fehérvárra. Ő legalább megbecsül engem, nem úgy, mint te! Visszaveszek tőled mindent! A lánykori boldogságomat…

Feleség (feláll a székéből, odamegy a férjéhez, és az arcába ordít):

– …és visszaveszem tőled még a konyhakésemet is!

A feleség nagy lendülettel megtaszítja/megpördíti a görgős fotelt, amiben a férje ül. A fotel
„megfordul”, az eddig háttal ülő férj most velünk – nézőkkel – szemben van. A fehér inge elöl csupa – alvadt – vér, a melléből egy nagy konyhakés áll ki, amit a feleség kitép a sebből. A késsel együtt a feleség kiviharzik a szobából, ahol csak a – már legalább félórája halott – férj marad. A monitoron a meccs közvetítése véget ér. Csend.

Vége.


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás